Sierra Leone is spoor bijster van 3,3 miljoen dollar aan ebolasteun

Een gezondheidswerker in Sierra Leone geeft patiënt een ebolavaccin als onderdeel van een proefperiode.
REUTERS Een gezondheidswerker in Sierra Leone geeft patiënt een ebolavaccin als onderdeel van een proefperiode.
De regering in Sierra Leone is het spoor bijster van 3,3 miljoen dollar aan noodfondsen, bedoeld voor de strijd tegen het dodelijke ebolavirus. Dat is gebleken uit een rapport dat gisteren aan het parlement werd voorgesteld.

Volgens de onderzoekers is er voor een bedrag van in totaal 14 miljard leone (omgerekend 3,3 miljoen dollar) geen enkel document over contracten te vinden. Voor nog eens een bedrag van 11 miljard leone is het papierwerk onvolledig, luidt het. "Deze audit toont duidelijk aan dat er nog steeds fouten worden gemaakt op vlak van het beheer van financiën in Sierra Leone, en die hebben nu geleid tot het verlies van fondsen en een slechtere dienstverlening in de sector van de gezondheidszorg", staat in het rapport te lezen.

Nog volgens de onderzoekers heeft de regering tussen mei en oktober 2014 (de periode gedurende dewelke het onderzoek liep) in haar reactie op de epidemie 84 miljard leone (19,3 miljoen dollar) verspild. Dat geld was afkomstig uit belastingen en van giften van verschillende instellingen en particulieren, voornamelijk uit Sierra Leone zelf. Het gaat in elk geval niet om het geld dat door de Verenigde Naties of ngo's werd geschonken.

In Sierra Leone heeft de ebola-epidemie op een jaar tijd ongeveer 11.000 mensen getroffen. Het officiële dodental werd vastgesteld op 3.363.