Shutdown op laatste nippertje vermeden: akkoord in Amerikaanse Senaat over begroting 2018 en 2019

Langste ononderbroken speech ooit in parlement gevoerd

Het Congresgebouw in Washington DC.
AFP Het Congresgebouw in Washington DC.
De leiders van de Republikeinse meerderheid en van de Democratische minderheid in de Amerikaanse Senaat hebben aangekondigd na een maandenlange strijd een compromis te hebben gevonden omtrent de begroting voor 2018 en 2019. 300 miljard dollar aan nieuwe uitgaven hebben het akkoord mogelijk gemaakt, wat echter tot kritiek heeft geleid bij fiscale conservatieven.

"Ik ben blij aan te kondigen dat onderhandelingen in beide kamers (van het Congres) en tussen de twee partijen omtrent de begroting voor Defensie en andere prioriteiten een belangrijk akkoord hebben opgeleverd, zei de Republikeinse fractieleider Mitch McConnell.

"Na een maandenlange wetgevende impasse is dit akkoord over de begroting een echte doorbraak", klopte ook de Democraat Chuck Schumer zich op de borst.
Het compromis voorziet een betekenisvolle stijging van 300 miljard dollar van de uitgaven voor Defensie en andere programma's.

Beide partijen hebben maandenlang strijd gevoerd omtrent het budget en hebben meerdere keren overgangsfinancieringen moeten goedkeuren. Achtergrond was een discussie over een verhoging van het schuldplafond. In januari kwam het tot een "shutdown" van een groot aantal federale diensten toen er geen akkoord over een overgangsfinanciering kwam. Het schuldplafond wordt nu verhoogd tot minstens maart 2019.

Democratisch Senaatsfractieleider Chuck Schumer (l.) en Republikeins fractieleider Mitch McConnell, gisteren in het Congres in Washington.
REUTERS Democratisch Senaatsfractieleider Chuck Schumer (l.) en Republikeins fractieleider Mitch McConnell, gisteren in het Congres in Washington.

Tegenstand

De leiders van de Senaat kwamen tot een akkoord, hun collega's moeten het ook nog goedkeuren. Daarna is het de beurt aan het Huis van Afgevaardigden. Het is niet zeker dat er daar een compromis uit de bus komt. Vooral bij Republikeinse fiscale haviken is er felle tegenstand tegen de verhoogde overheidsuitgaven. Zij vrezen een begrotingstekort van een biljoen dollar in 2019. "Wij steunen onze troepen, maar de overheid laten groeien met 13 procent is niet waarvoor onze kiezers ons naar hier hebben gestuurd", klonk het bij de conservatieve House Freedom Caucus.

Ook het Comité voor een Verantwoordelijke Federale Begroting, een invloedrijke organisatie die ijvert voor een gezonde begroting, ziet het steeds hogere begrotingstekort met lede ogen aan. "Het is nu echt duidelijk dat ondanks recordtekorten tot een biljoen dollar, het Congres zich niets meer aantrekt van de fiscale gezondheid van het land."

Er is ook nog geen akkoord over de migratie, een dossier dat de Democraten aan de begroting hebben gelinkt. Verwacht wordt dat de Senaat en het Huis vandaag al stemmen.

'De overheid laten groeien met 13 procent is niet waarvoor onze kiezers ons naar hier hebben gestuurd'

House Freedom Caucus

"Zo belangrijk voor ons geweldige leger"

Schumer is toch tevreden omdat het akkoord een stijging van niet-militaire uitgaven voorziet vergelijkbaar met die van het Pentagon (131 miljard dollar tegen 165 miljard). Het gaat onder andere om infrastructuur, onderwijs en gezondheidszorg, waarop de Republikeinen onder de Democratische president Barack Obama hadden beknot.

Ook president Trump toonde zich opgelucht. "Het begrotingsakkoord van vandaag is zo belangrijk voor ons geweldige leger. Het beëindigt de gevaarlijke besparing en geeft minister Mattis wat hij nodig heeft om Amerika groots te houden. Republikeinen en Democraten moeten onze troepen en deze wet steunen!"

Recordspeech in Huis

De Democratische leider van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi heeft gisteren trouwens een meer dan acht uur lange speech gehouden over de 'dreamers'. De marathontoespraak is de langste ononderbroken speech die ooit in het Huis is voorgedragen.

De 77-jarige Pelosi wilde met de speech druk uitoefenen op de Republikeinen om een oplossing te vinden voor de ongeveer 700.000 ingeburgerde buitenlanders die als jong kind illegaal naar de VS zijn gekomen en daar wonen. Ze wil dat er een hernieuwd beschermingsprogramma voor hen wordt ingesteld. Donald Trump besloot het programma van zijn voorganger Barack Obama te beëindigen met ingang van 5 maart.

Pelosi na haar recordspeech.
AFP Pelosi na haar recordspeech.19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerry Cle

  Een jaarlijks begrotingstekort van 1000 miljard $. Dat moet de staatsschuld van de VS ondertussen op 20 000 miljard $ brengen. Ik dacht dat Trump degene was die destijds Obama het verwijt maakte dat hij de staatsschuld significant liet toenemen?

 • Diane Bernaerts

  En hoe zit het nu met het budget voor de muur? Plots wordt daar niet meer over gesproken?

 • Jan Van Overveldt

  Ik begrijp de Democraten niet meer. Pelosi is 8 uur lang aan het filibursteren. Maar onder Obama zijn nog nooit zoveel immigranten terug gestuurd. Dus de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet. Trump heeft meer dan gelijk als hij wil gaan voor een “shutdown” maar daar hebben de democraten schrik voor, dan wordt alles in hun nek geschoven.

 • Roland De Smedt

  Trump lukt steeds waar Hillary geen kans maakte.

 • Pete Schoonhuys

  "Trrump krijgt op het einde van de rit alles gedaan.", beweert hier iemand. De vraag is dan vooral: ten koste van wat? Zoals zowat elke Republikein heeft gedaan, de wereldeconomie verknoeien? Daar zal Trump waarschijnlijk wel de grootste in worden.