Shell mag in poolgebied naar olie en gas boren

Een boorplatform van Shell, op weg naar de Noordelijke IJszee.
AP Een boorplatform van Shell, op weg naar de Noordelijke IJszee.
De Amerikaanse overheid heeft Shell definitief toestemming gegeven om in de Noordelijke IJszee naar olie en gas te boren. Sinds 2012 is in het kwetsbare gebied niet meer geboord, iets wat milieuactivisten zo wilden houden.

De toelating van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken stelt het Nederlands-Britse olieconcern in staat te boren in de olierijke Tsjoektsjenzee, nabij de noordwestelijke kust van Alaska. Shell onderbrak zijn activiteiten in het gebied na een reeks ongelukken in 2012. Zo was een boorschip met 500 ton olie aan boord vastgelopen, en moesten achttien bemanningsleden door de kustwacht gered worden.

Vorige maand kreeg Shell al een voorwaardelijke toelating om opnieuw in het gebied aan de slag te gaan. Er mocht echter niet diep geboord worden zolang het bedrijf geen toegang had tot een zogenaamde capping stack, een nooduitrusting waarmee een eventueel olielek kan worden afgesloten.

Het schip waarop die nooduitrusting staat, de Fennica, is vorige week op de locatie gearriveerd. De ijsbreker is intussen hersteld nadat eerder deze zomer een meter lange scheur werd ontdekt in de romp. Hoe de schade ontstaan was, is nog onduidelijk.

7 miljard dollar voor onderzoek

Milieuactivisten probeerden na de reparatie nog om het schip tegen te houden, en uiten zware kritiek op Amerikaans president Obama omdat hij de boringen opnieuw toelaat.

Shell kreeg voor het eerst toelating om met de boringen te starten tijdens de regeertermijn van voormalig president George W. Bush. Sindsdien heeft het bedrijf ongeveer 7 miljard dollar gespendeerd aan onderzoek, maar van olieproductie is nog geen sprake. De Amerikaanse overheid schat dat het gebied 20 procent van alle onontgonnen olie en gas in de wereld bevat.

Activisten proberen de Fennica tegen te houden in kajaks.
AP Activisten proberen de Fennica tegen te houden in kajaks.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.