Sharia4Belgium verstoort debat in Amsterdam

Een debat over geloven in De Balie in Amsterdam is vanavond verstoord door een groep radicale moslims uit België. Dat heeft de directeur van De Balie, Yoeri Albrecht, laten weten. Het zou gaan om leden van Sharia4Belgium.

Volgens Albrecht verstoorden ongeveer dertig "idioten" het debat. Leden van de Mobiele Eenheid, de oproerpolitie in Nederland, moesten eraan te pas komen om de groep naar buiten te werken. De politie spreekt van een groep van twintig man. Die zouden langsgegaan zijn en bedreigingen hebben geuit. De gewaarschuwde politie pakte twee personen op; een voor bedreiging en een voor belediging. 

Een van de deelneemsters aan het debat was Irshad Manji, iemand die kritisch staat tegenover de islam en schrijfster van het boek "Het islam dilemma". Ook Tofik Dibi, Tweede Kamerlid voor de partij GroenLinks, nam aan de discussie deel.
 
Twitter
Rond 21.00 uur meldt D66-raadslid Kleinpaste op zijn Twitter-pagina: "Loopt totaal uit de hand hier." Even later tweet hij: "Schreeuwende, agressieve en eiergooiende jonge moslims verstoren de bijeenkomst met @TofikDibi en @irshadmanji. Jullie zijn niet Islam!!" ' Even later zegt het raadslid dat Manji bedreigd wordt en de betogers eisen dat de bijeenkomst stopt. Er wordt ook met eieren gegooid.

Thijs Kleinpaste hoort een duidelijk Vlaams accent. Uit zijn tweets is op te maken dat Manji niet wil wijken en de extremisten van repliek dient. Manji twittert zelf dat de bijeenkomst gestopt is.

Wilders
Ook Geert Wilders doet zijn zegje op Twitter: "Tofik Dibi verdient geen eieren van radicale moslims en verstoring bijeenkomst. Zeer kwalijk incident, hij moet kunnen zeggen wat hij wil."

Aangifte
Tweede Kamerlid Tofik Dibi (GroenLinks) en de schrijfster en moslimactiviste Irshad Manju hebben aangifte gedaan bij de Amsterdamse politie.

"Het verstoren van het debat laat zien dat het ook in Nederland nodig is om over de vrije en gematigde islam te blijven praten", reageerde Dibi na afloop. Hij was niet geschrokken, wel strijdbaar. (kve/mvdb)

De Balie in Amsterdam
UNKNOWN De Balie in Amsterdam