Sexy spionne Chapman moest Snowden verleiden

Anna Chapman en Edward Snowden
AP Anna Chapman en Edward Snowden
De Russische spionne Anna Chapman moest de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden verleiden. De opdracht kwam van haar bazen in Moskou.

het was de bedoeling dat Anna op die manier toegang zou krijgen tot geheime informatie waarover Snowden beschikte. Ze ging zelfs zo ver dat ze in juli 2013 Snowden via Twitter ten huwelijk vroeg.

Edward Joseph Snowden (31) is een voormalig medewerker van de CIA en de NSA. Snowden lekte in juni 2013 informatie over een reeks van spionageactiviteiten door het NSA op internet.

Anna Chapman (32) werd in de Verenigde Staten in 2010 ontmaskerd als een Russische spion en werd vervolgens het land uitgezet. Sindsdien maakt ze in Rusland carrière als model en presentatrice. Ze kreeg niet voor niets enkele jaren geleden de bijnaam 'geheim agent 90-60-90'.

Volgens de voormalige KGB-majoor Boris Karpichkov zou het stel elkaar eenmaal ontmoet hebben. ,,Als Snowden het huwelijksaanzoek geaccepteerd had, zou hij Russisch staatsburger geworden zijn. En dat zou hem in Rusland houden. Als Russisch staatsburger moet hij namelijk toestemming vragen om naar het buitenland te reizen. Ik denk dat Snowden wel doorhad wat de consequenties waren,' vertelt hij aan The Mirror.

Op het moment van het bizarre aanzoek in 2013 was Snowden op de vlucht voor de Amerikaanse autoriteiten. Hij bivakkeerde toentertijd in de transitzone van de luchthaven Moskou Sheremetyevo. Uiteindelijk kreeg de Amerikaan op 1 augustus 2013 beperkt asiel in Rusland, tot frustratie van de Verenigde Staten.

Anna Chapman kwam recent nog in het nieuws omdat ze figureerde in een Russische propagandafilm. In deze video probeert ze jonge Russen over te halen om bij het leger te tekenen.

Anna Chapman, bijgenaamd geheim agent 90-60-90
AFP Anna Chapman, bijgenaamd geheim agent 90-60-90
AP