Servische regering wankelt

UNKNOWN

De Servische regering is omtrent het toekomstige beleid tegenover de Europese Unie (EU) zo verdeeld dat het kabinet van premier Vojislav Kostunica op vallen staat. "In de regering is er geen gemeenschappelijke politiek meer tegenover kernvragen omtrent de toekomst van het land", luidt het in een verklaring van de Servische Democratische Partij DSS. Begin volgende week zal die partij beslissen hoe er een einde kan komen aan de al weken aanslepende binnenlandse politieke blokkage in Servië.

Zware nederlaag
Een minister van de DSS liet uitschijnen dat het tot een nieuwe regeringscoalitie kan komen met de nationalisten die nu in de oppositie zitten. Kostunica heeft vandaag een zware nederlaag binnen zijn regering geleden. De pro-Europese ministers van de Democratische Partij (DS) van president Boris Tadic hebben immers de "anti-Europees" ingestelde ministers van Kostunica weggestemd in een reactie op een resolutie in het parlement waar de anti-Europese fracties in de meerderheid zijn.

Resolutie
Volgens een communiqué sluit de regering zich aan bij het Servische ministerie van buitenlandse zaken dat zich tegen de resolutie heeft gekant. In dit document werd elke samenwerking met de Europese Unie afgewezen. De resolutie was ingediend door de nationalistische SRS, met steun van de DSS van Kostunica. Maar binnen de regering kon de resolutie dus op geen steun rekenen van de DS en van de kleine, neoliberale G17 Plus die samen met de DSS de coalitie van Kostunica vormen. Binnen die coalitie zijn de DS en G17 Plus in de meerderheid.

In het parlement is de resolutie nog niet gestemd, hoewel de anti-Europese partijen ze gisteren hadden willen aannemen. Parlementsvoorzitter Olivier Dulic, een vooraanstaand lid van de DS van Tadic, heeft de zitting voor onbepaalde tijd geschorst. (belga/gb)

Premier Vojislav Kostunica
UNKNOWN Premier Vojislav Kostunica