Servische Kosovaren bestormen VN-rechtbank

Honderden Servische Kosovaren zijn vandaag een door de Verenigde Naties gerunde rechtbank in Kosovska Mitrovica binnengevallen. Ze namen het gebouw over en vervingen de VN-vlag door een Servische vlag. Agenten van de VN-oproerpolitie die het gebouw bewaakten werden aan de kant geschoven.

Nu zonder handgranaten
Sinds Kosovo zich vorige maand onafhankelijk verklaarde van Servië, demonstreren er dagelijks Servische Kosovaren bij het gerechtsgebouw. De betogers proberen de plaatselijke instellingen, die sinds 1999 door de VN worden beheerd, over te nemen. Zij hebben etnisch-Albanese rechters verhinderd het gerechtsgebouw binnen te gaan. Bij een eerdere protestactie bij het gerechtsgebouw moesten VN- en lokale medewerkers het pand verlaten toen de Servische betogers het gebouw met handgranaten begonnen te bekogelen.

"Niet langer wachten"
"We hebben geprobeerd te onderhandelen, maar niemand wilde met ons praten", zei Miodrag Ralic, een van de leiders van het protest. "We konden niet langer wachten." Een woordvoerder van de Kosovaarse politie in Mitrovica, waar de Servische Kosovaren in de meerderheid zijn, zei dat de regionale VN-vertegenwoordiger met leiders van de Servische gemeenschap overlegt over een oplossing.

Afgesproken?
Het lijkt erop dat de bestorming van het gebouw is afgesproken met Belgrado, dat de onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo afwijst en heeft gezegd het noorden van het gebied onder zijn gezag te zullen stellen. De Servische Kosovaren hebben al geprobeerd een stuk spoorlijn in het noorden in handen te krijgen en honderden Servische politieagenten hebben hun wapens ingeleverd omdat ze weigeren voor de etnisch-Albanese autoriteiten te werken. (novum/sd)