Servische dokters kregen smeergeld voor onnodige chemotherapie bij kinderen

De Servische politie heeft het hoofd van een ziekenhuis in Belgrado gearresteerd, als ook enkele dokters, die ervan verdacht worden smeergeld ontvangen te hebben van farmaceutische bedrijven om onnodige chemotherapie te geven aan patiënten, onder wie kinderen.

Zes anderen, artsen en vertegenwoordigers van farmaceutische bedrijven, worden ook 48 uur in hechtenis gehouden, sinds ze gisteren werden opgepakt. Politiebronnen zegden aan de krant Blic dat minstens twintig patiënten een therapie kregen met cytostaticum, een kankerremmende stof, waarbij het voor de helft van hen absoluut onnodig was. De andere helft kreeg een dubbele of zelfs driedubbele dosis.

Vermoedelijk moesten op die manier de overmatige aankopen van de dure medicatie tussen 2007 en 2009 gerechtvaardigd worden. De gearresteerde dokters worden ervan verdacht veertig miljoen dinar (380.000 euro) en 150.000 euro kregen te hebben om de leveranciers van de medicatie te bevoordelen.
 
Het onderzoek naar de vermoedelijke wantoestanden duurde veertien maanden, schreef Blic. Er wordt nu in de eerste plaats gezocht naar mogelijke dodelijke gevolgen. (belga/gb)