Servisch-Kosovaars conflict loopt op. Duitsland en Frankrijk dringen aan op nieuwe top

De Kosovaarse president Hashim Thaçi (eerste van links vooraan) en de Servische president Aleksandar Vucic (eerste van links achteraan) samen met onder andere de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel tijdens een bijeenkomst op 29 april in Berlijn.
AFP De Kosovaarse president Hashim Thaçi (eerste van links vooraan) en de Servische president Aleksandar Vucic (eerste van links achteraan) samen met onder andere de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel tijdens een bijeenkomst op 29 april in Berlijn.
Duitsland en Frankrijk willen op 1 juli in Parijs een nieuwe top organiseren om de toenemende spanningen tussen Servië en Kosovo de kop in te drukken. Dat heeft de woordvoerder van bondskanselier Angela Merkel vandaag meegedeeld na de regionale top over de Westelijke Balkan in Berlijn. 

Op de top in de Duitse hoofdstad toonden Serviërs en Kosovaren zich gisteravond bereid tot nieuwe gesprekken. Een bescheiden succes, nadat de onderhandelingen onder auspiciën van de Europese Unie sinds vorige zomer helemaal vastgelopen waren en een nieuwe escalatie ontstond. Kosovo voerde hoge tarieven op de import van Servische producten in nadat Servië het lidmaatschap van Kosovo bij de internationale politieorganisatie Interpol had geblokkeerd. 

Merkel en de Franse president Emmanuel Macron maakten beide partijen duidelijk dat ze hun relaties moeten normaliseren vooraleer er vooruitgang te boeken is in de onderhandelingen over toetreding tot de Europese Unie. Servië voert sinds 2014 toetredingsgesprekken, maar een oplossing voor de Kosovaarse kwestie geldt als een sleutelvoorwaarde. Kosovo scheurde zich ruim elf jaar geleden af van Servië, maar Belgrado heeft de onafhankelijkheid van zijn vroegere provincie nooit erkend.

Complexe situatie  

Ondanks de bereidheid tot nieuwe gesprekken blijft de situatie bijzonder complex. De Servische president Aleksandar Vucic eiste gisteren dat Kosovo de invoertarieven afschaft vooraleer er opnieuw gesprekken kunnen zijn. Zijn Kosovaarse ambtgenoot Hashim Thaçi vroeg dan weer om de Verenigde Staten bij de gesprekken te betrekken. Dat dreigt dan weer irritatie op te wekken bij Belgrado, dat door Rusland wordt gesteund, en bij de Europese leiders, die het conflict onder Europeanen willen regelen. 

Grenscorrecties

Thaçi drong ook opnieuw aan op "grenscorrecties" en de integratie van een aantal voornamelijk door Albanezen bewoonde Servische gemeenten in Kosovo. Dat is voor Duitsland echter ondenkbaar. Volgens Balkanexpert Michael Brand van de christendemocratische CDU van Merkel "speelt" de Europese hoge vertegenwoordiger Federica Mogherini "met vuur" als ze grenscorrecties niet uitsluit. "Wie niet ingaat tegen grenscorrecties, is medeverantwoordelijk dat er op de Balkan een nieuwe oorlog kan ontstaan", waarschuwde Brand.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jan Van Rompaey

    Daar komt miserie van. Onze leiders hebben over niets meer enige vorm van gezag.