Servies kapot gooien, een wens opdrinken en foto's verbranden: zo viert men nieuwjaarsnacht in andere landen

De ‘ball drop’ op het dak van het gebouw One Times Square is al 100 jaar een traditie.
KOS De ‘ball drop’ op het dak van het gebouw One Times Square is al 100 jaar een traditie.
Waar je ook bent op 31 december: wanneer de klok middernacht slaat, zal een of andere traditie wel in gang gestoken worden. Van de "ball drop" tot 108 klokslagen: in deze landen trapt men het nieuwe jaar op een bijzondere manier af.

Brazilië: met z’n duizenden zijn ze, de mensen die zich verzamelen aan het bekende Copacabana strand om het vuurwerk te bewonderen. De Brazilianen gaan dan ook vaak wit gekleed, om “onvriendelijke geesten” af te weren. Velen gooien ook witte bloemen of andere offers in de zee voor Iemanjá, de godin van de zee.

Chili: in de provincie Talca verzamelen families op het kerkhof om het nieuwe jaar in te zetten met hun overleden geliefden. Ze brengen eten en drank mee en maken het samen gezellig rond het graf van de overledenen. 

Denemarken: heb je nog ergens gebroken of ongewenst serviesgoed staan? Doe dan zoals de Denen en gooi het tegen de voordeur van jouw beste vrienden op de laatste avond van het jaar. Als je veel scherven vindt aan je voordeur, dan mag je je een geliefd mens noemen, want het is een teken van populariteit. Nog een traditie bij de Denen: letterlijk het nieuwe jaar inspringen. Een minuut voor middernacht gaan ze op de zetel, salontafel,… staan om er vervolgens af te springen in de eerste seconden van het nieuwe jaar.

Dubai: het vuurwerk wordt er altijd afgestoken vanaf het Jumeirah strand en vanop het grootste gebouw van de wereld, de Burj Khalifa. Dit jaar zal het vuurwerk echter vervangen worden door een lasershow, omwille van veiligheidsredenen. Het vuurwerk werd altijd beschouwd als een van de mooiste nieuwjaarsvuurwerken ter wereld.

Ecuador: om middernacht verbranden de Ecuadoranen met papier gevulde vogelverschrikkers én foto’s van het afgelopen jaar, in de hoop om zo geluk te vinden in het nieuwe jaar.

Japan: alle klokken luiden 108 keer om middernacht. De boeddhisten geloven dat dit zuiverheid brengt. Als je in Japan nieuwjaar viert, zet dan ook zeker je grootste glimlach op wanneer je aftelt naar het nieuwe jaar, want dat zou geluk brengen.

Rusland: even voor middernacht geeft de Russische president Poetin een nieuwjaarsspeech op tv. De klok van het Kremlin zal traditiegetrouw twaalf keer luiden en dat zal ook te horen zijn via radio en tv. In sommige regio’s is het ook de traditie om een wens voor het nieuwe jaar op een papiertje te schrijven, het in brand te steken en het smeulende briefje in een glas champagne te laten vallen – om het vervolgens voor één minuut na middernacht op te drinken.

Spanje: in Madrid wordt er afgeteld naar het nieuwe jaar met behulp van de klok van het Real Casa de Correos op het Puerta del Sol plein. Enkele minuten voor middernacht is het een traditie om twaalf druiven te eten, want dat zou geluk brengen voor de komende twaalf maanden.

Venezuela: in de hoofdstad Caracas luiden de klokken van de kathedraal twaalf keer. Op de radio worden enkel Venezolaanse folk liedjes afgespeeld die gaan over het einde van het jaar.

Verenigde Staten: de festiviteiten in New York trekken elk jaar de aandacht. De ‘ball drop’ op het dak van het gebouw One Times Square is al 100 jaar een traditie. In de laatste seconden van het oude jaar valt de kristallen bal met 32.256 LED-lichtjes zo’n 43 meter naar beneden en landt om klokslag middernacht op het dak van het gebouw.
3 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Joske Vermeulen

    In België nemen we goede voornemens die we op 2 januari vergeten

  • nele buysmans

    In Venezuela plooien ze geld in de vorm van iets dat ze wensen voor het nieuwe jaar. Dat stoppen ze in een valies waarmee ze een blokje rond de straat lopen.

  • DIRK JULIUS VANDESSEL

    Ik laat elk jaar 12 scheten achter elkaar om middernacht.