Serviërs nemen NAVO-troepen onder vuur

UNKNOWN

In de Noord-Kosovaarse stad Mitrovica is er vandaag gevuurd op leden van de internationale troepenmacht. Dat heeft een fotograaf van het Franse persbureau AFP ter plaatse vastgesteld. Volgens de fotograaf is er daarbij minstens één militair of agent gewond geraakt. In het etnisch verdeelde Mitrovica braken vanochtend rellen uit nadat de Unmik-politie (VN) en de NAVO-troepenmacht KFOR 53 Serviërs opgepakt hadden die sinds vrijdag twee VN-rechtbanken bezetten.

Acht NAVO-militairen en drie VN-agenten raakten eerder deze ochtend gewond bij een ontploffing in het gerechtsgebouw. Belgische militairen waren daar niet bij betrokken. Dat heeft legerwoordvoerster Ingrid Baeck laten weten. "De Belgen bewaken de vooringang van het gerechtsgebouw, en de Fransen de achteringang", zegt de legerwoordvoerster. Er waren 50 tot 60 Belgische militairen betrokken bij de bestorming van de rechtbank. Die was sinds vrijdag door Servische manifestanten bezet. Volgens een politiewoordvoerder werden 53 Serviërs opgepakt. Servische media in Belgrado berichtten echter dat zo'n 20 door andere demonstranten opnieuw bevrijd werden. De VN-politie heeft intussen het bevel gekregen zich terug te trekken uit het noordelijke, door Serviërs bewoonde deel van Mitrovica.

Joachim Rücker, die aan het hoofd staat van Unmik, veroordeelde de bezetting scherp en sprak van het overschrijden van een "rode lijn". De Serviërs proberen sinds de eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring door Kosovo van Servië een maand geleden het noorden van de nieuwe staat af te splitsen en aan te sluiten bij de "moederrepubliek" Servië. (afp/dpa/belga/sps)