Servië vrijgesproken van genocide op Kroaten

Nabestaanden leggen bloemen op een oorlogskerkhof in Vukovar.
AP Nabestaanden leggen bloemen op een oorlogskerkhof in Vukovar.
Servië heeft geen genocide gepleegd op Kroaten tijdens de oorlog tussen 1991 en 1995. Dat is het oordeel van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Het VN-hof deed vandaag uitspraak in de zaak, die door Kroatië was aangespannen.

Volgens voorzitter Peter Tomka kon Kroatië niet bewijzen dat een genocide zou zijn gepleegd. Meer dan 20 jaar na de oorlog verwierp de hoogste rechtsinstantie van de Verenigde Naties de klacht van Kroatië.
    
Volgens de rechters waren de daden van de Serviërs bij het begin van het conflict niet bedoeld voor de vernietiging van de Kroatische etnische groep van enkele gebieden in Kroatië die door de Serviërs werden geclaimd.
    
Het ICJ had zich in november 2008 bevoegd verklaard om een in 1999 door Zagreb tegen Belgrado ingediende klacht wegens genocide en etnische zuivering tijdens de Servisch-Kroatische oorlog (1991-1995) te onderzoeken. Bij dat conflict, volgend op de eenzijdige onafhankelijksverklaring van Kroatië, vielen naar schatting 20.000 doden.
    
Op zijn beurt diende Servië in januari 2010 een klacht in bij het ICJ wegens genocide tijdens hetzelfde conflict. Volgens de VN ontvluchtten 200.000 Serviërs in 1995 de Servische enclaves Krajina en West-Slavonië in Kroatië tijdens de etnische zuiveringsactie van het Kroatische leger.

ANP
Kroatische oorlogsveteranen volgen de uitspraak in Vukovar.
REUTERS Kroatische oorlogsveteranen volgen de uitspraak in Vukovar.

Kroaten ontgoocheld, Servië vraagt 'duurzame vrede'

De Kroatische eerste minister Zoran Milanovic is ontgoocheld met het oordeel. De Servische president Tomislav Nikolic zei een "duurzame vrede" te wensen in de Balkan.
    
"Ik hoop dat in de toekomst Servië en Kroatië de kracht zullen hebben samen alles op te lossen wat de kans op een periode van duurzame vrede en welvarendheid in onze regio ondergraaft", verklaarde Nikolic aan de zijde van zijn eerste minister, Aleksandar Vucic.

De Kroatische premier Zoran Milanovic zei dat Zagreb "niet tevreden" is, "maar het oordeel aanvaardt". "Onze eisen aan Servië om het lot van vermisten op te klaren en de (geroofde) staatsbezittingen terug te geven, zullen we echter niet laten vallen", aldus Milanovic.