Servië voert onherroepelijke levenslange celstraf in voor ergste verkrachters en moordenaars

istock
Servië voorziet vanaf vandaag een levenslange gevangenisstraf zonder de mogelijkheid van genadeverlening voor sommige misdaden. Het land stoort zich daarbij niet aan de ongerustheid vanwege de Europese Unie en de Raad van Europa.

Levenslang vervangt in het Servische strafrecht voortaan de maximale straf van veertig jaar opsluiting die rechtbanken in het Balkanland tot nu toe konden uitspreken. De algemene regel is dat levenslang veroordeelden hun zaak na 27 jaar herbekeken kunnen zien, maar dit geldt voortaan niet meer in het geval van het verkrachten en vermoorden van kinderen, zwangere vrouwen en hulpelozen.

De nieuwe wet voorziet ook levenslang, maar met de mogelijkheid van genade na 27 jaar, voor misdaden als volkerenmoord en andere oorlogsmisdaden, politieke moorden, georganiseerde misdaad en het in gevaar brengen van de grondwettelijke orde en veiligheid. Voorheen stond daarop tot veertig jaar cel.

Kritiek

De herziening van de wet kan rekenen op kritiek in eigen land en van daarbuiten, onder meer van de Europese Commissie en de Raad van Europa. Europese regelgeving voorziet dat levenslang ook de mogelijkheid moet bieden de straf na een bepaalde tijd te herzien.

Volgens persagentschap AP zou de nieuwe wet er zijn gekomen als gevolg van een petitie, die werd opgestart door een vader wiens tienerdochter werd verkracht en vermoord in 2014. 
42 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Koen Sweeck

  In Servië weten ze wat gerechtigheid betekent! Daar kunnen de eurocraten nog wat van leren.

 • Jef Heffens

  Recidivisten van erge misdaden zoals bijv. verkrachting moet je levenslang kunnen opsluiten met geen enkele kans om vrij te komen. Met IS-strijders zou je hetzelfde moeten doen of moet je ze na het uitzitten van straf uit Europa zetten.

 • Linda Dilissen

  Direct voorstander van, er zijn misdadigers die nooit meer vrij zouden mogen komen en dit kan hier wel, zoals Dutroux

 • Alec Verbruggen

  Historisch een belangrijk keerpunt, een Europees land dat opsluiting tot de dood inlast. Uitstekend.

 • Peter Dermaut

  Toch logisch?!