Serieuze problemen met de Eurofighter bij Duitse luchtmacht

Ralf Hirschberger/dpa-Zentralbil
De Duitse luchtmacht wordt geconfronteerd met serieuze problemen bij zijn vloot van 128 gevechtsvliegtuigen van het type Eurofighter. Slechts een handvol toestellen zou gevechtsklaar zijn. 

Het ministerie van Defensie werd in maart vorig jaar al op de hoogte gebracht van verwachte vertragingen bij de aanvoer van reserveonderdelen door enkele leveranciers, aldus een woordvoerder van Defensie. Maar nu zei de voorzitter van de parlementaire commissie Defensie, Wolfgang Hellmich, zelfs dat de problemen "veel groter waren dan gedacht".

Eerder deze week schreef Spiegel Online dat door technische problemen met het zelfbeschermingssysteem van de Eurofighter slechts tien toestellen de lucht in mogen. Ontoereikende militaire paraatheid kan de Duitse verplichtingen in NAVO-verband in het gedrang brengen, aldus Der Spiegel.

Berlijn stelt 82 gevechtsvliegtuigen van dit type ter beschikking van de NAVO voor crisissituaties. De Duitse luchtmacht heeft de problemen toegegeven, maar wil geen concrete cijfers geven omdat dit onder de geheimhoudingswet valt. Volgens een woordvoerder wordt er naar een oplossing gezocht.
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Willy Slachmuylders

  Kopen !Maar niet betalen !Hoe doen de GRIEKEN dat anders ????

 • nand nuyts

  Waarom koopt Europa geen Russische vliegtuigen, de Russen gaan hun eigen vliegtuigen toch niet uit de lucht schieten...!

 • Jean Schoups

  @ Ramon Simon. Inderdaad, "stealth" is maar een relatief begrip. Groundcontrollers die bekwaam zijn te werken met ruwe radarbeelden en beschikken over een radarinstallatie van de vorige generatie halen de moderne stealthtoestellen er zo uit!!!

 • Gino Denil

  De F22 is niet meer in productie. En die willen de VS niet verkopen. Want die blijft wel in de lucht.

 • karin verwimp

  Willy Verbeeck: die Amerikaanse brol is dus waardeloos volgens jou. En waar denk je dan dat de F16 gemaakt is? 'k Zal het even voor je uitleggen: bij General Dynamics USA, later overgenomen door Lockheed, eveneens in the USA.