Separatisten ontvoeren 79 leerlingen en eisen sluiting van school in Kameroen

De separatisten hekelen dat ze worden behandeld als tweederangsburgers. Met de ontvoering willen ze chaos creëren in de Engelstalige regio van Kameroen.
AFP De separatisten hekelen dat ze worden behandeld als tweederangsburgers. Met de ontvoering willen ze chaos creëren in de Engelstalige regio van Kameroen.
Gewapende separatisten hebben 79 leerlingen van een christelijke middelbare school ontvoerd in het westen van Kameroen. Ze vragen dat de school de deuren sluit en hopen zo chaos te creëren in de Engelstalige regio.

De studenten, allemaal tussen de 11 en 17 jaar oud, zijn zondag in de stad Bamenda gekidnapt. Dat meldt Samuel Fonki Forba, het hoofd van de presbyteriaanse kerk in het land aan het Duitse persagentschap dpa. Ook de schooldirecteur en twee andere personeelsleden zijn ontvoerd, laat de gouverneur van de regio weten. De kidnappers vragen geen losgeld, maar eisen dat de school gesloten wordt. "We hebben geen keuze. We zullen de school sluiten", zegt Forba.

Tweederangsburgers

In Kameroen, een voormalige Franse kolonie in West-Afrika, spreekt de meerderheid van de 23 miljoen inwoners Frans. Slechts een minderheid is Engelstalig en die woont bij de grens met Nigeria. Ze hekelen al langer dat ze behandeld worden als tweederangsburgers en minder steun krijgen van de overheid.

Sinds 2016 heerst er onrust in Kameroen omdat de Engelstalige regio’s zich willen afscheuren van de rest van het land en een eigen staat willen vormen.
REUTERS Sinds 2016 heerst er onrust in Kameroen omdat de Engelstalige regio’s zich willen afscheuren van de rest van het land en een eigen staat willen vormen.

Nieuwe staat

Sinds twee Engelstalige regio's in 2016 aankondigden dat ze zich van het land willen afscheuren en een nieuwe staat willen vormen onder de naam Ambazonia, heerst er onrust in Kameroen. Volgens Amnesty International escaleert het dodelijk geweld in de Engelstalige regio's dit jaar. 

De voorbije maanden hebben gewapende separatisten militairen vermoord, scholen platgebrand en leerkrachten aangevallen. Tegelijkertijd martelen veiligheidsdiensten mensen, vuren ze op mensenmassa's, voeren ze willekeurige arrestaties uit en vernielen ze dorpen in de Engelstalige regio's, melden mensenrechtenorganisaties. Al meer dan 300.000 mensen hebben het gebied ontvlucht. Ze trekken de wildernis in of naar grote steden in naburige regio's en naar Nigeria.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.