Separatisten Jemen bereid tot spoedoverleg

Jemenitische separatisten voor de bestorming van het presidentiële paleis in Aden.
AP Jemenitische separatisten voor de bestorming van het presidentiële paleis in Aden.
De separatisten in de Jemenitische havenstad Aden willen het spoedoverleg waar Saudi-Arabië toe heeft opgeroepen bijwonen. Dat meldt de leider van de separatistische Zuidelijke Overgangsraad in een toespraak. Aidarous Al-Zubaidi zegt ook achter een wapenstilstand te staan.

De separatisten, die Zuid-Jemen willen afscheiden van het noorden, hebben in Aden feitelijk de macht gegrepen. Ze veroverden het presidentieel paleis en legerbasissen. Daarop zou de internationale coalitie onder leiding van buurland Saudi-Arabië luchtaanvallen hebben uitgevoerd op hun posities.

Aden deed dienst als tijdelijke zetel van de regering van president Hadi, die wordt gesteund door Saudi-Arabië. De echte hoofdstad Sanaa viel enkele jaren geleden in handen van Houthi-opstandelingen. Die hebben grote gebieden in handen en worden bestreden door een internationale coalitie onder leiding van de Saudiërs.

De separatisten deden ook mee aan de strijd tegen de Houthi's, maar raakten recent in gevecht met troepen die Hadi steunen. De coalitie heeft geëist dat de eenheden van de Overgangsraad zich terugtrekken, maar daar is voor zover bekend nog geen gehoor aan gegeven.

Jemenitische separatisten voor de bestorming van het presidentiële paleis in Aden.
AP Jemenitische separatisten voor de bestorming van het presidentiële paleis in Aden.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.