Senegal schaft post van eerste minister af

Premier Mahammed Boun Abdallah Dionne tijdens het bezoek van Charles Michel en Alexander De Croo in februari vorig jaar.
BELGA Premier Mahammed Boun Abdallah Dionne tijdens het bezoek van Charles Michel en Alexander De Croo in februari vorig jaar.
Senegal heeft zaterdag een herziening van de grondwet goedgekeurd die de post van eerste minister afschaft. 

De Senegalese president Macky Sall benoemde vorige maand zijn aftredende premier Mahammed Boun Abdallah Dionne opnieuw tot premier. Hij gaf hem meteen de opdracht mee de afschaffing van de post van eerste minister voor te bereiden om de hervormingen te versnellen tijdens zijn tweede ambtstermijn.

Dionne werd ook tot minister Secretaris-generaal van de Republiek benoemd, volgens een besluit van Sall dat op de televisie werd voorgelezen. Dionne legde uit dat de hervorming van de instellingen waarmee hij belast werd, “via de afschaffing van de tussenschakel van eerste minister zal verlopen”. Wanneer dat gebeurd is, “krijgt de tweede functie die me toevertrouwd werd, de bovenhand”, legde de regeringsleider vanuit het presidentiële paleis uit. 

Vandaag, in een bijna compleet halfrond en na een, soms geagiteerde, marathonsessie van negen uur, stemden 124 afgevaardigden voor en slechts zeven tegen, met zeven onthoudingen. "De Vergadering heeft de ontwerphervorming van de Grondwet aangenomen", zei Moustapha Niasse, voorzitter van het parlement.

De bedoeling is niet om de macht van de president te vergroten

Malick Sall, minister van Justitie

Naast het afschaffen van de post van premier werd ook beslist dat de president niet langer de Nationale Vergadering kan ontbinden. Die kan dan weer op zijn beurt geen motie van afkeuring meer indienen om de regering omver te werpen.

De belangrijkste oppositiepartijen kantten zich tegen de grondwetshervorming. In een antwoord op de kritiek verklaarde minister van Justitie Malick Sall dat de hervorming niet van “politieke” aard is, maar het enkel een “technisch en administratief” doel dient. “De bedoeling is niet om de macht van de president te vergroten”, verzekerde hij.

Stabiele democratie

President Macky Sall is sinds 2012 aan de macht en werd eind februari herverkozen. Hij engageerde zich om de beloofde economische hervormingen sneller door te voeren. Het West-Afrikaanse land moest het in het verleden ook al twee keer zonder premier stellen, namelijk in de jaren zestig onder het presidentschap van Léopold Sédar Senghor en begin jaren tachtig onder Abdou Diouf.

De voormalige Franse kolonie telt vandaag ongeveer 16 miljoen inwoners en wordt beschouwd als een stabiele democratie. Volgens een VN-index is het overwegend islamitische Senegal een van de 30 armste landen ter wereld. 
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Cor Dierckx

    Een besparing daar, hier zijn er 56 van gemiddeld ministers en staatssecretarissen 10000 euro per maand. Wij hebben zelfs gouverneurs om een lint door te knippen.

  • Luc Van Hoef

    Misschien bij ons een paar regeringen afschaffen ?

  • raul mechelen

    Hier zou ik de post afschaffen van ontwikkelingssamenwerking , dat is Sinterklaas voor buitenlanders, terwijl ons landje nog zelf ontwikkeld moet worden! En ik zou geen 1 minister een budget geven, alles voorleggen aan de bevolking en dan moeten wij beslissen of het ok is of niet! Nu heeft elk departement een budget en...maar uitgeven ! Ons geld, ons armoede,onze belastingen die wij betalen en niets van terug krijgen!