Senator Mississippi onder vuur na racistische uitspraak

Cindy Hyde-Smith.
EPA Cindy Hyde-Smith.
In de Amerikaanse staat Mississippi en op sociale media is ophef ontstaan na een racistische uitspraak van de Republikeinse senator Cindy Hyde-Smith. Tijdens een bijeenkomst zei ze lachend dat als de man met wie ze campagne voerde haar zou “uitnodigen bij een openbare ophanging, ze op de voorste rij zou zitten”. Op de video is te horen hoe haar toehoorders lachen om deze uitspraak.

Mississippi was tussen 1880 en de jaren zestig van de vorige eeuw berucht als de staat waar de meeste zwarten door middel van ophanging werden vermoord door racistische bendes. Ook doodstraffen werden vaak in het openbaar door ophanging uitgevoerd.

De senator zegt in een reactie tegen Jackson Free Press dat ze de ophef over haar uitspraak overdreven vindt: “Iedere poging om hier een negatieve draai aan te geven is belachelijk”.

Hyde-Smith strijdt tegen haar zwarte Democratische tegenstander Mike Espy, oud-minister van Landbouw onder Bill Clinton, om een zetel in de Amerikaanse Senaat. Die verkiezing is in december. Espy noemde de uitspraak van zijn tegenstander “verwerpelijk”.

Mike Espy, de Democratische tegenstander van Hyde-Smith.
AP Mike Espy, de Democratische tegenstander van Hyde-Smith.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Van West Yves

    Kleur bekennen noemt zoiets..