Senaat zet afzettingsprocedure tegen president Rousseff door

Braziliaans president Dilma Rousseff.
EPA Braziliaans president Dilma Rousseff.
De Braziliaanse Senaat gaat door met de afzettingsprocedure tegen president Dilma Rousseff. Senaatsvoorzitter Renan Calheiros zei vandaag dat later deze week zal worden gestemd. Eerder vandaag besloot de interim-voorzitter van het Lagerhuis, Waldir Maranhão, de procedure juist af te blazen.

Het is niet duidelijk waarom Maranhão dat heeft gedaan. Hij verwijst de zaak nu terug naar het Lagerhuis door de stemming daar in april over de kwestie ongeldig te verklaren. Het proces om Rousseff af te zetten, loopt hierdoor vertraging op.

Volgens de krant Folha do São Paulo zou hij ervan overtuigd zijn dat de procedure om politieke redenen in gang is gezet en niet op basis van de beweerde misstappen van de president.

Medio april stemde het Lagerhuis van Brazilië nog met een ruime meerderheid voor het afzetten van de 68-jarige president. De Senaat moest toen nog stemmen over de afzetting.

Rousseff ligt onder vuur, omdat ze in 2014 de begrotingscijfers zou hebben opgepoetst om haar kans op herverkiezing te vergroten. Daarnaast zijn veel Brazilianen het vertrouwen in Rousseff kwijt. De Braziliaanse president en haar Arbeiderspartij PT worden geconfronteerd met enorme corruptieschandalen en de ergste recessie in een kwarteeuw.

President Rousseff heeft zelf al gereageerd op het nieuws. Ze zegt nog geen officiële informatie te hebben gekregen en dat de gevolgen van de eventuele stopzetting van de procedure nog onduidelijk zijn.