Senaat blokkeert wapenverkoop VS aan Saudi's

Beeld ter illustratie, de Amerikaanse senaat blokkeert de wapenverkoop van de VS aan Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Jordanië.
REUTERS Beeld ter illustratie, de Amerikaanse senaat blokkeert de wapenverkoop van de VS aan Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Jordanië.
In de Verenigde Staten heeft de Senaat vandaag tegen wapenverkopen aan Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten gestemd. Verscheidene Republikeinen gingen in het door hen gedomineerde hogerhuis in tegen de wil van de Republikeinse president Donald Trump.

De in totaal 22 resoluties gaan nu naar het Huis van Afgevaardigden, waar ze naar verwachting ook groen licht zullen krijgen. In het lagerhuis zijn de Democraten in de meerderheid. Vermoedelijk zal Trump echter daarna zijn veto stellen tegen de teksten. In het Congres zal het dan moeilijk zijn om een meerderheid te vinden die groot genoeg is om het veto te herroepen.

Het Amerikaanse Congres keurde in april ook al een resolutie goed om de Amerikaanse steun stop te zetten aan de internationale coalitie onder leiding van Saudi-Arabië, die bombardementen uitvoert in Jemen. Ook daartegen stelde Trump zijn veto.

Geen steun

Veel Amerikaanse Congresleden zijn niet alleen gekant tegen steun aan Saudi-Arabië en zijn bondgenoten door de hoge dodentol en de slechte humanitaire situatie in Jemen, maar ook door de dood van de Saudische journalist Jamal Khashoggi. Hij werd vorig jaar in het Saudische consulaat in Istanboel vermoord. Trump sprak na het internationaal veroordeelde incident zijn steun uit voor de Saudische monarchie.

Agnès Callamard, speciaal verslaggeefster van de VN over buitengerechtelijke executies, gaf gisteren na een onderzoek van zes maanden nog te kennen dat er “geloofwaardige bewijselementen” zijn die kroonprins Mohammed bin Salman aanduiden als opdrachtgever.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Yvan Lindekens

  Nicolas Van Hoecke: in de VS geldt een vetorecht voor de uitvoerende macht (= de president). Het veto wordt opgeheven bij een 2/3 meerderheid in zowel het congres als de senaat. De president heeft dus veel macht, maar die macht is niet onbeperkt: Trump heeft al vaker wel dan niet het deksel op de neus gekregen, ondanks trouwe waterdragers bij de wetgevende macht als Paul Ryan en Mitch McConell.

 • Nicolas Van Hoecke

  Wat is er democratisch aan iemand die een veto kan stellen waar je niets aan kan doen?

 • Carl Op de Beeck

  De VS is een vreemd land. Iedereen weet dat Saudi-Arabië achter 9/11 zat. Toch begon de VS daarna een oorlog tegen Irak, en niet tegen Saudi-Arabië.

 • Mark De vos

  Heeft den donald dan nog niet getweet?! Hij zalt nog nie weten.

 • Sonny Breugelmans

  Meestal zie ik Trump graag bezig, maar hier geef ik de senaat groot gelijk. Straks blijft er niks meer over van Jemen.