Selfmade miljonair wordt nieuwe leider Hongkong

Leung Chun-ying met zijn vrouw Regina Tong Ching-yi
REUTERS Leung Chun-ying met zijn vrouw Regina Tong Ching-yi
Leung Chun-ying, een rijke selfmade bouwondernemer die nauwe banden heeft met China, is verkozen tot nieuwe bestuurder van Hongkong. Het waren niet de inwoners, maar een speciaal benoemde kiescommissie die mocht beslissen wie op 1 juli de scepter overneemt van Donald Tsang.

Vanaf die datum wordt Leung Chun-ying dus de nieuwe leider van de zogenoemde 'Speciale Bestuurlijke Regio van de Volksrepubliek China'. De 57-jarige ondernemer kreeg 689 van de 1.050 uitgebrachte stemmen achter zijn naam. Zijn 59-jarige uitdager Henry Tang kwam uit op 285 stemmen.

Tang, de erfgenaam van een textielimperium, leek aanvankelijk de beste papieren te hebben. Hij viel echter in ongenade bij de publieke opinie door een reeks misstappen. Eerst moest hij publiekelijk zijn huwelijksontrouw toegeven, daarna werd duidelijk dat hij illegale verbouwingen aan zijn huis had uitgevoerd.

Toch waren het niet de zeven miljoen inwoners van de havenmetropool die over hun nieuwe leider beslisten. Vijftien jaar na de teruggave van de voormalige Britse kolonie aan de Volksrepubliek China, mogen de Hongkongers nog steeds niet vrij stemmen.

Want hoewel er een vrij grote autonomie en een zekere vrijheid van meningsuiting is, houden de Chinese autoriteiten op politiek vlak nog steeds de touwtjes stevig in handen. Naar aanleiding van de verkiezing kwamen dan ook duizenden inwoners op straat om meer democratie te eisen.