Ga naar de mobiele website
^ Top

Sekteleider Moon begraven met veel ceremonie

afp
Ruim 35.000 treurende volgelingen, waarvan 15.000 buitenlandse bezoekers, hebben de begrafenis bijgewoond van de Zuid-Koreaanse dominee Sun Myung Moon. De dominee was oprichter van de Verenigingskerk, vooral bekend van de massabruiloften. Moon verklaarde zichzelf en zijn vrouw in 1992 tot verlosser. De kerk heeft naar eigen zeggen ongeveer drie miljoen volgelingen. Moon overleed 3 september op 92-jarige leeftijd in Seoel aan een longontsteking.

De kist met Moon werd in een stadion in Gapyeong gedragen door mannen in een soort marine-uniformen. Op het podium stond een groot portret van Moon temidden van vele bloemen, evenals een witte troon voor de weduwe van de dominee. Duizenden zwartgeklede mannen en witgeklede vrouwen uit vele landen waren naar het stadion gekomen voor de ceremonie. De afgelopen dagen hebben ruim 150.000 rouwenden hun laatste respect betuigd aan Moon's portret, meldden Zuid-Koreaanse media.

"Ik ben erg triest. Na mijn gebeden voor hem had ik gedacht dat hij langer zou leven. Maar hij stierf zo plotseling'', zei Anja Brina uit Duitsland. "Hij was geen god. Ik denk dat hij een soort messias was, door wie je God kunt bereiken.'' De achttienjarige Hur Yuna noemde dominee Moon haar "reden voor mijn bestaan, want hij koppelde mijn vader en moeder.'' Haar ouders uit Japan en Korea werden persoonlijk bijeen gebracht door Moon, die meende dat grensverschrijdende huwelijken goed zijn voor de mensheid.

Moon werd in 1920 geboren in een plaats dat nu tot Noord-Korea behoort. Toen hij vijftien jaar was kreeg hij een visioen waarin Jezus hem vroeg om zijn werk op aarde af te maken. Toen Koreaanse protestantse kerken hem afwezen, richtte hij in 1954 de Verenigingskerk op, een jaar na de oorlog tussen Noord- en Zuid-Korea. De kerk groeide tegelijk uit tot een wereldwijd zakenimperium, met bouwbedrijven en media. Zo bezit de groep de Washington Times en persbureau United Press International.

Veel opzien baarde Moon met massale huwelijksplechtigheden, waarbij hij in het kader van zogenaamde "blessings" (zegeningen) duizenden paartjes in stadions of per satelliet de zegen gaf. Critici beschuldigden Moon ervan dat hij streefde naar een soort wereldmacht. De afgelopen jaren werd het rustiger rond Moon.

ap
reuters
reuters
ap


Heb je even?

Sluiten

Wij zijn erg benieuwd naar je eerste indruk van de nieuwe HLN website. Heb je een minuutje tijd om enkele vragen te beantwoorden?

Meld een bug