Seksueel misbruik is "deel van dagelijks leven" in Noord-Korea

Noord-Koreaanse vrouwen wonen een militaire parade bij in 2012. Sommigen beschermen zich tegen de zon met een zakdoek over hun hoofd.
REUTERS Noord-Koreaanse vrouwen wonen een militaire parade bij in 2012. Sommigen beschermen zich tegen de zon met een zakdoek over hun hoofd.
Seksueel misbruik is zo wijdverbreid in Noord-Korea dat het voor veel vrouwen "deel uitmaakt van het dagelijks leven”. Dat blijkt uit een rapport van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW).

Het misbruik wordt gepleegd door de Noord-Koreaanse autoriteiten, op alle niveaus. Het gaat onder meer om hooggeplaatste partijleden, gevangenisbewakers, politiemannen of soldaten. De daders lijken zich ook op geen enkele manier zorgen te maken over de gevolgen van hun daden, aldus het rapport.

De vrouwen doen immers amper aangifte van het misbruik, uit vrees voor wraak of voor hun reputatie. Sommigen lijken zich ook niet echt bewust van de ernst van het misbruik, omdat ze nooit anders geweten hebben in het totalitaire regime van Noord-Korea. Daarnaast worden de misbruikklachten amper onderzocht en leiden ze nauwelijks tot veroordelingen.


Het seksueel misbruik vindt vooral plaats in gevangenissen en op markten. Voor de slachtoffers die opgesloten zitten, valt er weinig tegen te doen, want de vrouwen riskeren nog zwaarder gestraft te worden. Anderzijds riskeren vrouwen die niet opgesloten zijn hun inkomen te verliezen als ze klacht indienen. Ze zouden ook naar een strafkamp gestuurd worden, bericht HRW.

De mensenrechtenorganisatie baseert zich voor haar rapport op 62 interviews met mensen die het land sinds 2011 zijn ontvlucht, onder wie ook een aantal ambtenaren. Het gaat maar om een beperkt aantal getuigenissen, maar de mensenrechtenorganisatie ziet toch "een patroon" door de consistentie van de verhalen.
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Dries Peeters

  Utopie volgens spa, groen en pvda want iedereen is arm en er zijn geen auto's.

 • Gino Denil

  Hier durfden vrouwen toch ook jarenlang geen klacht indienen uit schrik hun loopbaan te schaden en nagewezen te worden.

 • Erwin Werwaarts

  De seksuele integriteit is een van de eerste en gemakkelijkste slachtoffers bij onderdrukking .

 • Jef Heffens

  Gert Beenhouwer: Er is wel een groot verschil: Als je bij ons per ongeluk naar een vrouw gekeken hebt, dan heb je die al verkracht, in Noord-Korea gaat het over verkrachting gepaard gaan met fysiek geweld dat daar gewoon algemeen is.

 • egbert vansteenstraeten

  Doet me deugd om te zien dat de mensen steeds meer zelf gaan denken en niet de media klakkeloos blijven nablaten!! Good job people!