Seksueel geweld was dieventruc

REUTERS
Het zijn wel degelijk dievenbendes die een groot deel van het seksuele geweld tijdens de Keulse nieuwjaarsnacht op hun geweten hebben. Dat valt af te leiden uit nieuwe details van het onderzoek. Die bendes laten hun rekruten doelbewust voor vluchtelingen doorgaan en ­zouden ook ronselen in asielzoekerscentra.

"Antänzers" - zo noemen de Duitsers het fenomeen van zakkenrollers die overgaan tot ongevraagd lichamelijk contact. De term verwijst naar een truc waarbij de dader dansend voor zijn slachtoffer opduikt, die plotseling omarmt en van het verrassingseffect profiteert om gsm of portefeuille te stelen.

Er zijn ondertussen heel wat varianten bekend: zo gebeurt het ook dat de dader een weddenschap voorstelt, waarbij hij het slachtoffer optilt om te raden naar diens gewicht. ­Trucjes als deze, die meestal worden toegepast in uitgaansbuurten bij mensen die al wat hebben gedronken, viseren vaak mannen omdat die hun kostbare ­bezittingen niet in een handtas maar in hun makkelijker bereikbare achterzak stoppen.  

Dat het bepotelen en seksueel intimideren van vrouwen een nieuwe en perverse strategie is om ook hen te verschalken, valt af te leiden uit nieuwe details die ­gisteren aan het licht zijn gekomen.  

MEER DETAILS UIT HET ONDERZOEK EN OVER DE BENDES LEEST U VANDAAG IN HET LAATSTE NIEUWS. KLIK HIER EN PROEF VIJF WEKEN VAN DE DIGITALE KRANT.