Seksschandaal dwingt Oxfam tot 18 miljoen euro besparingen

Roland Van Hauwermeiren.
VTM Roland Van Hauwermeiren.
In de nasleep van het seksschandaal rond Oxfam moet de hulporganisatie voor 18 miljoen euro gaan besparen. Dat meldt de Britse openbare omroep BBC.

Oxfam kwam in opspraak rond seksfeestjes van personeel met prostituees in Haïti na de verwoestende aardbeving van 2010. Volgens een rapport werden mensen er in plaats van geholpen ook gepest en geïntimideerd. Zeven medewerkers, onder wie de Belgische Oxfam-leider Roland van Hauwermeiren voor Haïti, moesten vertrekken. 

In Tsjaad zou het tot soortgelijke incidenten gekomen zijn. Bovendien wordt de organisatie ervan beschuldigd een en ander onder de mat te hebben geveegd.

Wegens het schandaal zijn duizenden mensen gestopt met schenkingen aan Ofxam, en vielen ook subsidies van de Britse regering weg. Daardoor moet Ofxam nu gaan snijden in zijn hulpprogramma's. Het wil zich vooral richten op zijn hoofdkwartieren en ondersteunende functies om ervoor te zorgen dat het leeuwendeel van het veldwerk kan blijven doorgaan.

Vorig jaar had Oxfam voor 408,6 miljoen pond inkomsten, weet de BBC. 
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sylvain Cuypers

  Reacties die heel hard aankomen bij de talloze vrijwilligers die zich elke dag enorm en volledig gratis inzetten voor het goede doel. Jammer genoeg zitten er overal duivels in mensenkleren. Wij, vrijwilligers, willen de moed om ons verder in te zetten niet laten zakken. Er zijn ook nog goede mensen niet? Sylvain Cuypers

 • Pieter Andre Winters

  Geen enkele euro mochten die nog krijgen.

 • piet devlieger

  En dan proberen ze nog mensen te overtuigen om hun erfenis aan Oxfam na te laten. Liever steek ik nog mijn hele nalatenschap in de fik.

 • Jozef Louis

  Opdoeken, bende schijnheilige profiteurs

 • Luc Scheepers

  EN deze morgen hoorde ik ze weer klagen over mishandelde, agressief behandelde minderjarige vluchtelingen dewelke van de trein geplukt werden, tevens werden deze vluchtingen hun papieren vervalst door de politie om hun ouder te laten lijken om hun dan terug te kunnen sturen. Onmiddellijk dacht ik aan het misbruik van oxfam, blijkbaar zijn ze het al vergeten. Ga er maar van uit dat ze zeer veel vergeten zijn. De vetpot moet draaiende gehouden worden. Hypocrieten ten top.