Segway stopt met productie van bekende tweewieler

De Segway kende vooral populariteit bij stadsgidsen en een aantal politiekorpsen.
Getty Images De Segway kende vooral populariteit bij stadsgidsen en een aantal politiekorpsen.
Segway houdt de productie van zijn bekende tweewieler voor bekeken. Dat meldt de BBC woensdag. Het in 2001 gelanceerde toestel werd vooral populair bij stadsgidsen en sommige politiekorpsen, maar niet bij het grote publiek. De Segway werd uitgedacht door de Amerikaanse ingenieur Dean Kamen, maar heeft steeds moeite gehad om winstgevend te zijn. Het bedrijf werd in 2015 gekocht door zijn Chinese rivaal Ninebot.

De productie van de Segway Personal Transporter, die in een fabriek in de Amerikaanse staat New Hampshire gebouwd wordt, eindigt op 15 juli. "De Segway PT werd gezien als een efficiënt vervoermiddel, maar kreeg in zijn twee decennia lange bestaan ook te kampen met spot en tragische ongevallen", aldus Segway-voorzitter Judy Cai.

(Lees verder onder de foto)

Toenmalig Amerikaans president George W. Bush werd in 2003 gefotografeerd toen hij van een Segway viel.
AP Toenmalig Amerikaans president George W. Bush werd in 2003 gefotografeerd toen hij van een Segway viel.

Zo werd toenmalig Amerikaans president George W. Bush in 2003 gefotografeerd toen hij van een Segway viel. En in 2015 zag de wereld hoe sprinter Usain Bolt omver gereden werd door een cameraman die de controle verloren was over zijn Segway.
In januari van dit jaar was er tijdens de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas dan weer een crash met een prototype van een elektrische rolstoel van Segway. Een journalist die er het toestel uittestte knalde ermee tegen een muur.

Die incidenten bleven zonder zware gevolgen, maar de Segway lag ook aan de basis van tragische ongevallen. Zo stierf de miljonair en eigenaar van het bedrijf Jimi Heselden in het Verenigd Koninkrijk toen hij met een van de gemotoriseerde scooters van het bedrijf van een klif viel. Heselden stortte in de rivier Wharfe toen hij met zijn Segway rondreed op zijn domein in West Yorkshire, tien maanden nadat hij de onderneming kocht in 2009. Het onderzoek naar zijn dood bracht aan het licht dat hij omkwam omdat hij uit beleefdheid opzij wilde gaan voor een wandelaar met hond. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.