Secretaris-generaal Stoltenberg bereid tot hervorming NAVO na kritiek Macron

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg.
AFP NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg.
De secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, juicht een voorstel van Duitsland toe om te herbekijken hoe de militaire bondgenoten beleid coördineren. Hij verwelkomt "de boodschap dat de NAVO het platform is om Noord-Amerika en Europa bijeen te brengen, en het is vitaal voor onze veiligheid".

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Heiko Maas, stelde voor een comité van deskundigen te vormen dat met voorstellen voor hervormingen voor het bondgenootschap zou moeten komen. Als het aan Maas ligt, wordt op de NAVO-top van regeringsleiders, begin december in Londen, besloten om de expertgroep onder leiding van Stoltenberg op te richten.

Het idee kwam er na vernietigende kritiek van de Franse president Emmanuel Macron over de toestand van de NAVO. De Franse president Macron noemde het bondgenootschap onlangs hersendood, vanwege de gebrekkige coördinatie tussen de VS en Europa. 

“Het is belangrijk om samen te bespreken hoe we de NAVO kunnen versterken om de groeiende uitdagingen het hoofd te bieden, aldus Stoltenberg. De boodschap moet volgens hem zijn “dat we verenigd zijn”. Alle inspanningen om de Europese defensie te versterken zijn volgens hem welkom, “niet als vervanging maar als aanvulling van de NAVO”.
 Het voorstel van Maas heeft waarde, zei Stoltenberg, en hij kijkt ernaar uit om het te bespreken op een bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO-landen later vandaag.
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Franz Ferdinand

  Ja, Turkse islamitische verraders uit de NATO verwijderen en snelle upgrade en schaalvergroting van alle strijdkrachten, ook en vooral cyberdefensie. Dat Europa zelf snel en krachtig kan reageren! Maar moeilijk jongens te vinden die een tijdje zonder hun gsm kunnen. Niet zeuren over wapenfabrieken. In WW2 begonnen we met tweedekkers en fietsjes tegen geavanceerde wapens.

 • Norbert Bauwens

  Bedank Erdogan voor zijn diensten . Met zo een vriend heb je geen vijand maar nodig.

 • HUGO Wils

  De Fransen waren 43 jaar geen lid van de NATO (1966-2009) en praten over solidariteit!Macron denk dat hij mister Europe is en wil gewoon de lakens uitdelen en de Franse wapenidustrie aan contracten helpen!Macrons kandidaat-Eurocommissaris Sylvie Goulard,die gebuisd werd en voormalig minister van Defensie was in Frankrijk zou bevoegd worden voor Interne markt en Defensie.

 • Jules Vermeers

  Bla, bla.....de infiltratie is al aan de gang slaap maar verder.

 • geert noels

  Begin eerst met Turkije uit de Nato te smijten, dat is de grote MOL in de Navo..