Secretaris-generaal Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa: “Nationalisme verzwakt Europa van binnenuit”

Secretaris-generaal van de OVSE Thomas Greminger
EPA Secretaris-generaal van de OVSE Thomas Greminger
De secretaris-generaal van de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa), Thomas Greminger, wordt een trend tot nationalisme gewaar die Europa van binnenuit verzwakt.

 "Als je niet langer echt geïnteresseerd bent in multilaterale oplossingen, dan heeft een organisatie en haar instrumentarium om op samenwerking gebaseerde veiligheid te bevorderen minder aantrekkingskracht. En dat gaat vroeg of laat ten koste van veiligheid", zei de OVSE-topman maandag aan de Duitse krant Neuen Osnabrücker Zeitung.

Nu al beschouwt Greminger de algehele veiligheidssituatie in Europa als zorgwekkend. Veel van de leidende figuren zijn onberekenbaar en er geldt een absoluut gebrek aan vertrouwen tussen Rusland, de VS en andere westerse staten. "We moeten de militaire risico's onvoorwaardelijk verder beheersen en terugdringen", zei Greminger.

Conflict Rusland en Oekraïne

In het conflict tussen Oekraïne en Rusland ziet hij een risico op escalatie. "Er is momenteel simpelweg geen politieke wil voor vrede." Ook is er een gebrek aan politieke impulsen van het Normandië-kwartet, dat naast Oekraïne en Rusland uit Duitsland en Frankrijk bestaat.

Greminger vreest een kettingreactie, waarbij uit verschillende brandhaarden een uitgestrekte brand ontstaat. Als brandhaarden duidt Greminger de "bezette Krim" aan, de "illegale verkiezingen in de "rebellenrepublieken" en de situatie in het Donetsbekken.

Greminger riep Moskou op om de 24 gearresteerde Oekraïense matrozen vrij te laten en de drie in beslag genomen Oekraïense militaire schepen vrij te geven, om de situatie te de-escaleren. De schepen waren onderschept in de buurt van de Krim, in de Straat van Kertsj, die Rusland claimt. De Russische kustwacht weigerde de militaire schepen door te laten varen en nam ze in beslag. "Rusland en Oekraïne moeten eindelijk uit de logica van een 'oog om oog, tand om tand'", zei Greminger.
37 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mady Vermeulen

  Nog ene die bang is om zijn peperduur postje kwijt te geraken.

 • andy piat

  denk niet dat die persoon het gaat oplossen ben het zelfs zeker,de buiten grenzen sluiten lukt hun al niet,za lhet anders zeggen als poetin zou willen staat hij in 2 dagen in brussel gelukkig is het een brave man,triestig europa die hun bevolking uitbuit.

 • Annie Broeckx

  Het is gemakkelijk zulke berichten te verspreiden van achter een bureel en 37 knechtjes.Europa gaat van binnenuit kapot door wereldvreemde politiekers en machtige lobby's van ngo's die bestaan Om middelen te halen uit immigranten en onredelijke milieu-eisen.

 • Paul Jansen

  Globalisering verzwakt Europa van "buitenin". Flauwe Kalergi kul wat die man vertelt.

 • Marc Baeyens

  Zolang machtsgeile Poetin de lakens uitdeelt komt er geen de-escalatie met Oekraïne.