SEAL die bin Laden doodde verdedigt omstreden collega Gallagher en president Trump in Navy-heisa

Robert O'Neill.
kos Robert O'Neill.
Robert O’Neill, Navy SEAL op rust, steunt de omstreden beslissing van Donald Trump om collega-SEAL Eddie Gallagher (40) eervol met pensioen te kunnen laten gaan. Dat veroorzaakte heel wat commotie in legerkringen, omdat Gallagher beschuldigd wordt van verschillende oorlogsmisdaden. Maar O’Neill, de SEAL die in mei 2011 Osama bin Laden afmaakte in het Pakistaanse Abbottabad, steunt hem.

Donald Trump kondigde eerder aan dat hij Eddie Gallaghers rang hersteld had. De baas van de marine Richard Spencer (65), wou Gallaghers SEAL-speld afnemen en dus uit de elite-eenheid zetten, maar daar stak Trump een stokje voor. Hij liet vrijdag Spencer zelf de laan uitsturen.

Trump heeft Gallagher in het publiek altijd verdedigd. Nochtans zijn de beschuldigingen tegen de SEAL - een arts die sluipschutter werd - niet mals. In mei 2017 stak hij een IS-strijder dood met een jachtmes en poseerde nadien met het lijk. Hij zou in dat jaar ook een jong meisje en een oude man die aan het wandelen waren zomaar hebben doodgeschoten. Hij werd vorige herfst aangehouden. Negen leden van zijn team getuigden tegen hem.

Hij zat vier maanden in de cel. Eind juni verscheen hij voor een militaire jury. Hij werd vrijgesproken van alle aantijgingen, behalve voor het poseren met het lijk van een gevangene. Hij werd gedegradeerd en kreeg een celstraf van vier maanden, die hij dus al had uitgezeten. Trump maakte de degradatie toen ongedaan.

Rob O’Neill treedt de president openlijk bij. Hij vindt dat Gallagher op pensioen moet kunnen gaan met behoud van zijn rang. O’Neill heeft het in een interview over een “vendetta van de militaire bureaucratie en van enkele leden van de Navy Criminal Investigative Service” tegen Gallagher. “Ze wilden hun eigen agenda doordrukken”, aldus O’Neill.

Edward ‘Eddie’ Gallagher.
AFP Edward ‘Eddie’ Gallagher.17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick Ardenois

  In Amerika nemen ze dit heel serieus en gaan ze niet over een nacht ijs. Het oorlogsrecht en de conventie van Genève zijn hier van toepassing. Daar hebben die van IS lak aan! Ik ken de omstandigheden niet, maar hij is veroordeeld voor een aantal feiten. Ook bij Collateral damage wordt zoals steeds bij de Amerikanen een grondig onderzoek gevoerd. Daar vegen nogal wat landen hun voeten aan.

 • Jeroen Roelants

  Pure psychopaten die seals.. zo mensen mogen niet meer in de maatschappij draaien! En de trump lovers zijn weer duidelijk van de partij hier.. bende lozers

 • Mike Bemelmans

  De helden die ons veilig houden moeten beter beschermd worden. Gelukkig heeft Trump dit snel opgemerkt en zet hij direct orde op zaken. Trump 2020!

 • Gerardus Vandevijver

  Francois, pure moord is wel wat anders dan wat "geweld". Bovendien werken deze verhalen enkel IS in de hand qua rekrutering. Niemand, ook soldaten niet, staan boven de wet. Tevens zijn er 9 medesoldaten in dezelfde omstandigheden die deze misdaden niet begaan en zelfs tegen hem getuigen. misdadiger, meer niet.

 • michel goethals

  voor mij mag hij die terrorist de ogen er levend uithalen en ook levend villen.....voor mij geen probleem...die mensen moet men belonen en niet tegengaan....zij verlossen ons van dat gespuis en nu komen ze zeggen zo en zo....als hun vrouw en kinderen zouden vermoord worden door die ratten......zij zouden dan wel anders spreken.....voor mij goed gedaan ....geen medelijden daarmee....wat IS deed was er niemand die het aan die mannen ging zeggen ...dat mag niet! ! ! !