Sea Shepherd betaalt schadevergoeding aan Japanse walvisvaarderij

AFP
De radicale milieuorganisatie Sea Shepherd heeft ermee ingestemd de Japanse walvisvaarderij 2,55 miljoen dollar schadevergoeding te betalen voor het overtreden van een verbod op het benaderen van de schepen van de walvisjagers, zo hebben de betrokken partijen vandaag bekendgemaakt.

Het geld gaat naar het Japanse Instituut voor de Studie van Walvisachtigen en reder Kyodo Senpaku. Onder het mom van wetenschappelijk onderzoek vangen zij voor rekening van Japan walvissen, ondanks een internationaal verbod op commerciële walvisvangst en wereldwijd protest.

Eind 2012 verbood een Amerikaanse rechtbank Sea Shepherd en medestanders op minder dan 500 meter van de Japanse walvisvangstschepen te komen en hen aan te vallen. Maar de activisten zetten begin 2013 hun sabotage van de walvisvangst verder, wat tot veldslagen op zee leidde.

Tokio heeft Sea Shepherd, gebaseerd in de VS, geregeld als 'terroristen' gebrandmerkt. Vorige week kwam het voor een Amerikaans hof van beroep tot een financiële regeling tussen beide partijen.

Het Japanse instituut zei te hopen dat het compromis een einde zal maken aan de onverantwoorde inmenging van Sea Shepherd in het onderzoeksprogramma. De advocate van de milieuactivisten zei dat de organisatie met de schadevergoeding geen schuld bekent.