Scouts met hersenvliesontsteking na Jamboree

AFP
Drie Schotten die van 28 juli tot 8 augustus in Japan aan de Wereldjamboree hebben deelgenomen, hebben na hun terugkeer een hersenvliesontsteking ontwikkeld als gevolg van een meningococcenbacterie. Bij drie Zweedse jongeren zijn mogelijke symptomen van de ziekte vastgesteld. Dat meldt Scouts en Gidsen Vlaanderen, die meteen benadrukt dat er geen reden tot ongerustheid is bij de Belgische scouts. Het Waalse Les Scouts bevestigt het nieuws.

De drie Schotten worden behandeld tegen hun hersenvliesontsteking en stellen het goed. De Vlaamse scouts en gidsen leggen uit dat hersenvliesontsteking door de meningococcenbacterie een zeldzame ziekte is.

Het nieuws van de besmettingen in Schotland en de mogelijke besmettingen in Zweden is geen reden tot ongerustheid, klinkt het. Scouts en Gidsen Vlaanderen verwijst naar het Agentschap Zorg & Gezondheid, dat laat weten dat de incubatietijd voorbij is en dat de deelnemers aan de Jamboree zich geen zorgen hoeven te maken. De periode tussen besmetting en ziek worden is meestal 3 tot 4 dagen, met een maximum van tien dagen. De Jamboree liep 8 augustus af, tien dagen geleden dus.

Aan de Wereldjamboree namen 33.000 scouts en gidsen deel. Onder hen ook 527 Belgen. "Op dit moment heeft men in België geen weet van mogelijke besmettingen bij scouts of gidsen die deelnamen aan de Jamboree. Ook is het risico op optreden van de ziekte tien dagen na terugkeer zeer klein", zegt Scouts en Gidsen Vlaanderen. "Er is dus geen reden tot ongerustheid of paniek", citeert de vzw een arts bij Zorg en Gezondheid.

Mocht iemand die aan de Jamboree deelgenomen heeft de volgende dagen alsnog last krijgen van koorts, nekstijfheid, verminderd bewustzijn of braken, "is het aangewezen een arts te raadplegen", besluit Scouts en Gidsen Vlaanderen.