Exclusief voor abonnees

Scouts leren schieten op Jamboree: niet met katapulten, wél met vuurwapens

Scouts en Gidsen Vlaanderen verbiedt haar leden deel te nemen

(Illustratiefoto)
iStock (Illustratiefoto)
Scouts is leren sjorren, kaartlezen of bechamelsaus maken op houtvuur. Maar ook leren schieten. Leden van de jeugdbeweging kunnen het de komende weken leren op Jamboree... in de Verenigde Staten - mét long rifles en pistolen. Scouts en Gidsen Vlaanderen verbiedt de activiteit. “Al kunnen we niet garanderen dat niemand met een cowboyverhaal naar huis komt.”

De vorige edities vonden plaats in Zweden (2011) en Japan (2015). Dit jaar trekken 880 Vlaamse en Waalse scoutsjongens en -meisjes uit de vijf scoutsfederaties in ons land naar West-Virginia, de VS. Daar vindt de 24ste editie van World Jamboree plaats. Met liefst 40.000 zijn ze - allemaal tussen 14 en 17 jaar oud - uit 150 landen. Ze leven twaalf dagen samen op één gigantisch terrein. Zo gaat het al jaren: Jamboree werd in 1920 voor het eerst in Londen georganiseerd en vindt sindsdien om de vier jaar plaats. Voor diehard scouts is het dus ‘a once in a lifetime chance’.

Meestal spelen jeugdbewegingen onschuldige spelletjes met soms ongelukkige namen als ‘verkrachtertje’. En raften ze, kajakken ze of klimmen ze. Allemaal activiteiten die ook op het Jamboree-programma staan. Alléén: er kan dit jaar ook geschoten worden. Niet met katapulten of paintballgeweren, wel met vuurwapens.

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:
31 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Yvan Lindekens

  Dat "iedereen" in Zwitserland een militair wapen in huis heeft mèt munitie is een fabeltje, in het leven gehouden door vuurwapenfanaten, Paul Buckens. Dat is al lang verleden tijd. In grote delen van Zwitserland moeten militaire dienstwapens en munitie verplicht in bewaring gegeven worden bij gemeentelijke opslagplaatsen. Militairen die hun wapen willen meenemen moeten een vergunning hebben en kunnen dan een gedemilitariseerde versie van hun wapen kopen.

 • Luc Bodson

  Ooit was het hier de normaalste zaak van de wereld. Maar nu oh wee. Hopelijk komt de dienstplicht ooit terug in voege.

 • Peter Buyck

  Je kan iets correct aanleren zoals autorijden en dan vastellen dat je pupil àlle regels aan zijn of haar laars lapt en een gevaar voor de maatschappij wordt... En we zien de gevolgen van onjuist gebruik quasi dagelijks 'misnoegde ontslagen werknemer knalt ex-collega's neer'...

 • stefan crama

  Toen ik jong was(50 jaar geleden) vond ik het super om af en toe eens met een geweer te schieten.Tijdens mijn legerdienst heb ik dit met plezier terug gedaan.Ik heb een blanco strafblad en ga ik s'avonds ook geen banken beroven.Laat de jongeren toch gerust met die politieke correctheid.

 • Ronald Van Beneden

  In het leger doen ze niks anders en neen ik heb daar geen trauma van integendeel. Wat denk je dat onze jeugd in de nabije toekomst moet leren? Schieten om te overleven. Kijk naar de spanningen in de wereld. Wat denk je dat met watjes spelen uw leven gaat redden? Niks mis mee en plezant al wil de leiding heiliger zijn dan de paus. Waarom zijn deze verenigingen opgericht?