Scott Pruitt, omstreden hoofd Amerikaans milieuagentschap, stapt op

Scott Pruitt.
REUTERS Scott Pruitt.
In de Verenigde Staten heeft Scott Pruitt vandaag zijn ontslag aangeboden als directeur van het Environmental Protection Agency (EPA), het Amerikaanse milieuagentschap. Pruitt lag al maanden onder vuur omwille van zijn torenhoge uitgaven op kosten van de belastingbetaler, zijn beheer van het agentschap en zijn ethiek. President Donald Trump bevestigt het ontslag op Twitter. 

Pruitt kreeg de voorbije maanden kritiek uit zowel Democratische als Republikeinse hoek, onder andere omwille van zijn hechte banden met de industrie en lobbyisten en over zijn gebruik van overheidsmiddelen en personeel voor eigen gewin. Er lopen momenteel meer dan tien onderzoeken naar Pruitts gedrag bij het EPA.

Zo zou hij nagenoeg uitsluitend in eerste klas vliegen op kosten van de belastingbetaler en verbleef hij voor een prikje in het appartement van de echtgenote van de voorzitter van een lobbybedrijf. Hij gebruikte 43.000 dollar om een geluidsdichte ruimte in zijn kantoor te laten bouwen en liet zich de klok rond omringen met bewakingsagenten: goed voor een rekening van 3,5 miljoen dollar tijdens zijn eerste jaar aan het hoofd van het EPA. Daarnaast kocht hij op kosten van het EPA een nieuwe auto en kogelvrije vesten. Bovendien werden meerdere van Pruitts internationale reizen georganiseerd door vertegenwoordigers uit de industrie.

De voorbije maanden zou hij ook EPA-medewerkers en veiligheidspersoneel hebben ingeschakeld voor persoonlijke doeleinden, zoals het zoeken naar appartementen en het vinden van werk voor zijn vrouw.

Steun verloren

Pruitt genoot aanvankelijk veel steun binnen de Republikeinse partij omdat hij verschillende milieuwetgevingen schrapte, maar hij verloor steeds meer aanhang naarmate de schandalen erger werden. Hooggeplaatste medewerkers binnen het Witte Huis  keerden zich van hem af en steeds meer medewerkers verlieten het agentschap.

Vorige maand betuigde president Trump via Twitter nog zijn steun voor Pruitt: "Scott Pruitt levert geweldig werk binnen de muren van het EPA. Ik bedoel, we breken records", aldus Trump op 8 juni. "Ik zeg niet dat hem niets te verwijten valt, maar we zullen zien wat er gebeurt", voegde hij eraan toe.

Vandaag bevestigde Trump echter het ontslag op Twitter.

Gods voorzienigheid

In zijn ontslagbrief betuigt Pruitt uitgebreid zijn lof voor Donald Trump, die volgens hem "president is dankzij Gods voorzienigheid". Hij haalt slechts kort de reden voor zijn ontslag aan: "De aanhoudende aanvallen op mij persoonlijk, mijn familie, zijn ongezien en eisen hun tol op ons allemaal". Zijn ontslag gaat morgen, vrijdag 6 juli, in, zo deelt hij mee.

Andrew Wheeler, die in april benoemd werd tot vicedirecteur van het EPA, neemt voortaan de functie van Pruitt waar.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • wim CLAES

  waarschijnlijk heeft hij nog een grotere schlemiel gevonden, onze cheeseburger president.hij hoeft dan ook nooit ver te zoeken in zijn entourage.

 • Karel Pieters

  Eindelijk, de vijand van de natuur stapt op. Maar Trump heeft waarschijnlijk al een industrie marionet klaar ter vervanging.

 • Gert Van Lancker

  Wederom: Amerikanen: egoistische graaiers.

 • an kobe

  "Only the best people", of hoe klonk die belofte van Trump ook al weer?

 • Marnick L'Eau

  pure sabotage... zo iemand hoofd van EPA maken zodat hij al het werk dat ze verrichten voor het goed van de mensen gewoon kan schrappen ten voordele van de rijken hun portefeuille. bah!