Schutter Texas kon wapens kopen omdat luchtmacht zijn dossier niet overmaakte aan FBI

Schutter Devin Patrick Kelley had helemaal geen wapen mogen bezitten.
REUTERS Schutter Devin Patrick Kelley had helemaal geen wapen mogen bezitten.
De Amerikaanse luchtmacht heeft verzuimd aan de burgerlijke instanties door te geven dat Devin Patrick Kelley eerder was veroordeeld. Dat had moeten voorkomen dat de schutter die zondag in een kerk 26 mensen doodde een wapen kon kopen.

De luchtmacht bevestigt aan CNN dat Kelleys verleden nooit is ingevoerd in een landelijk informatiesysteem van het FBI. Voordat iemand een wapen mag kopen, wordt zijn naam eerst nagetrokken in een databank. Doordat het criminele verleden van Kelley nooit is ingevoerd, kwam zijn naam ook niet bovendrijven toen hij in 2016 in San Antonio zijn wapen kocht.

Mishandeling
De oud-militair was eerder door de krijgsraad veroordeeld voor mishandeling van zijn vrouw en kind. In eerste instantie werd hij ook beschuldigd van het richten van een wapen op zijn vrouw en kind. Omdat hij schuld had bekend voor mishandeling, werd besloten de andere aanklachten in te trekken.

Knuffels en bloemen liggen aan de kerk waar de slachtpartij plaatsvond in Sutherland Springs, Texas.
EPA Knuffels en bloemen liggen aan de kerk waar de slachtpartij plaatsvond in Sutherland Springs, Texas.4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Philippe De Swert

  Dit is spijtig genoeg geen alleenstaand geval. Heel vaak worden die gegevens niet correct doorgegeven. Indien ze effectief tegen wapengeweld willen doen in de US, moeten ze dringend werk maken van een betere uitvoering van die background check en deze ook voor munitie vereisen. Dit zou veel meer doen dan de compleet nutteloze maatregelen waarvoor gewoonlijk geroepen wordt.

 • Edmond Dillien

  Ergens klopt er toch weer iets niet in deze uitleg, als je oneervol ontslagen word bij een leger onderdeel, dan weet je dat je dossier naar de nodige instanties moet doorgestuurd worden, dat zal zijn advocaat wel verteld hebben, hier is dat "per ongeluk" niet gebeurt en kon hij dus die wapens aanschaffen, maar als je in de veronderstelling bent dat je ze toch niet kan kopen door je verleden dan ga je toch geen wapenwinkel binnen, raar ,he.

 • Ludo Wouters

  Ze zoeken spijkers op laag water. In een land waar meer wapens zijn dan mensen, kun je heel gemakkelijk illegaal een wapen kopen. Hier in België waar de wapenwet heel streng is, koop je ook binnen de 24 uur een AK47.

 • Marc Schepens

  De advokaten kunnen procederen voor enorme schadevergoedingen!