Schutter Texas in 2012 ontsnapt uit een instelling voor psychische zorg

EPA
De dader van de schietpartij in Texas is in 2012 ontsnapt uit een instelling voor psychische zorg in de naburige staat New Mexico, zo blijkt uit een rapport dat een Texaans televisiestation heeft bemachtigd en dat het Duitse persbureau DPA heeft kunnen inkijken.

Het rapport van de politie van El Paso in Texas beschrijft Devin Kelley als een gevaar voor zichzelf en anderen. Het zegt ook dat hij heeft geprobeerd doodsbedreigingen tegen zijn militaire oversten uit te voeren en dat hij betrapt is op het stelen van vuurwapens op de luchtmachtbasis waar hij was gestationeerd.

Strafdossier niet in databank

Gisteren bleek al dat de Amerikaanse luchtmacht het strafdossier van de dader van de schietpartij in Texas mogelijk niet heeft ingevoerd in een databank van de FBI. Daarop wijst de eerste informatie, zei een woordvoerster van de luchtmacht gisterenavond. Het leger opent een onderzoek.

De 26-jarige Devin Patrick Kelley opende zondag het vuur in een kerk in het dorp Sutherland Springs. Zesentwintig personen kwamen daarbij om, twintig raakten gewond. De schutter werd achteraf dood aangetroffen in zijn wagen.

Agressie

Kelley was jarenlang lid van de luchtmacht. Een militaire rechtbank veroordeelde hem in 2012 voor agressie tegen zijn vrouw en stiefzoon. Hij zat een jaar in de cel en werd in 2014 ontslagen. Vanwege zijn veroordeling voor huishoudelijk geweld had hij normaal geen wapen mogen kopen. Toch slaagde hij erin een halfautomatisch vuurwapen en twee pistolen te bemachtigen.

Speurders hebben wel beslag kunnen leggen op de gsm van de schutter, maar zijn er nog niet in geslaagd er toegang toe te krijgen, aldus Christopher Combs van de federale recherche FBI. Maar hij is er tegelijkertijd zeker van dat dit wel zal lukken.
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Pete Schoonhuys

  Sophie Thange laat dat net een wet zijn die Trump heeft teruggedraaid, dankzij de financiële steun die hij en de republikeinse partij geniet van de NRA. De wapenwet is wél het probleem.

 • Sophie Thange

  De wapenwet is hier het probleem niet, het slordig omgaan met belangrijke dossiers en informatie, liggen aan de basis. Een psychiatrisch gestoorde man, mag geen wapen bezitten (intrekken van zijn recht op wapens) en zou gesignaleerd moeten staan omwille van zijn verleden. Dan was het niet gebeurd...

 • Pete Schoonhuys

  inderdaad luc baken, bij ons werkt dat goed. Een burger heeft hier geen wapen nodig, en het verhindert ook dat mensen om zomaar in het wilde weg op anderen te beginnen schieten zoals in de VS.

 • luc baken

  bij ons werkt de wapenwet toch goed ...de burgers zijn ongewapend en de boeven lopen allemaal met een wapen rond

 • Daan Dhont

  Nog een geluk dat de schutter dit keer geconfronteerd werd met een instructeur van de National Rifle Association waardoor hij op de vlucht sloeg en waarschijnlijk geraakt werd. Opvallend dat die schietpartijen telkens gebeuren op plaatsen waar niemand een wapen bij zich heeft.