Schutter Las Vegas bouwde semiautomatische wapens om tot automatisch wapens

Stoelen en andere persoonlijke spullen zijn achtergebleven op het terrein van het countryfestival Route 91 Harvest. Schutter Stephen Paddock opende vanuit een nabijgelegen hotel het vuur op de concertgangers.
afp Stoelen en andere persoonlijke spullen zijn achtergebleven op het terrein van het countryfestival Route 91 Harvest. Schutter Stephen Paddock opende vanuit een nabijgelegen hotel het vuur op de concertgangers.
De schietpartij in Las Vegas waarbij zondagnacht 59 mensen om het leven kwamen blijkt zorgvuldig gepland. De schutter had in zijn hotelkamer een groot aantal wapens, waaronder semiautomatische geweren, die gewoonlijk één keer schieten bij het overhalen van de trekker. Van die wapens had Stephen Paddock volautomatische wapens gemaakt door er een apparaatje tussen te plaatsen dat als het ware de trekker steeds opnieuw achter elkaar overhaalt.

Door die ingreep kon de 64-jarige Paddock in hele korte tijd tientallen mensen doodschieten en honderden verwonden. De politie meldt deze nacht dat de hele schietpartij maar 9 minuten duurde. Paddock schoot vanuit een hotelkamer op de 32ste verdieping op een muziekfestival in de open lucht. Hij had twee ramen ingeslagen, waardoor hij vanuit twee hoeken kon richten. De geweren stonden op standaards, zo is te zien op uitgelekte videobeelden.

Een van de winkels waar Stephen Paddock zijn geweren kocht.
afp Een van de winkels waar Stephen Paddock zijn geweren kocht.

Camera's

Niet alleen met de aanschaf van de wapens had de schutter zich goed voorbereid. Paddock blijkt in en buiten de hotelkamer camera's te hebben opgehangen om in de gaten te houden of de politie er aan kwam. Hij plaatste één van die apparaten in een wagentje waarmee personeel eten naar kamers brengt. Paddock pleegde uiteindelijk zelfmoord in zijn hotelkamer, maar schoot daarvoor nog door de deur van de ruimte. Hij raakte daarbij volgens de sheriff een beveiliger, die gewond raakte.

Vuurwapens

Jill Snyder van de Amerikaanse organisatie voor Alcohol, Tabak, Vuurwapens en Explosieven (AFT) verduidelijkte tijdens een persconferentie dat er "47 vuurwapens in beslag genomen zijn op drie verschillende locaties". Snyder bevestigde dat twaalf wapens die in de hotelkamer waren aangetroffen, gebruikt konden worden als een automatisch vuurwapen.

Motieven

Over de motieven van de man is nog niets bekend. Hij was een rijke investeerder die van gokken hield. De Amerikaanse politie wil zo snel mogelijk de vriendin van de man ondervragen, die in het buitenland is. Ze wordt vandaag naar Las Vegas gevlogen.

De Amerikaanse president Donald Trump kwam gisteren in het Witte Huis nogmaals terug op de ergste schietpartij in de Amerikaanse geschiedenis. Trump liet verstaan de wapenwetgeving in de VS te bekijken wanneer de tijd het toelaat, zonder verder in detail te treden. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.