Schutter Finse school overlijdt in hospitaal

Schutter Matti Juhani Saari (22) plaatste tal van filmpjes van schietoefeningen op YouTube.
Schutter Matti Juhani Saari (22) plaatste tal van filmpjes van schietoefeningen op YouTube.

Bij een schietpartij in een Finse school zijn vandaag elf doden gevallen. De dader, de 22-jarige Matti Juhani Saari, schoot zich door het hoofd. Hij is inmiddels bezweken aan zijn verwondingen. Dat brengt de dodentol van het drama op elf. Bij de schietpartij gebruikte de man een 22 millimeter kaliber handwapen. De man was een leerling van de school.

Gisteren ondervraagd
De dader is door de politie gisteren nog ondervraagd. Dat heeft de Finse minister van Binnenlandse Zaken gezegd. Hij moest uitleg geven over videoclips die hij op YouTube had geplaatst. De politie liet de man weer vrij omdat er geen reden was om hem vast te houden.

Wild
Volgens media was een twintigjarige student omstreeks 10 uur Belgische tijd een school voor beroepsonderwijs binnengedrongen in het zuid-westelijke stadje Kauhajoki. Hij vuurde daarop wild om zich heen en schoot vervolgens zichzelf in het hoofd. Hij werd ernstig verwond overgebracht naar het ziekenhuis van Tampere, waar hij later op de dag overleed.

School geëvacueerd
In de school bevonden zich ongeveer 200 scholieren. De politie heeft de school geëvacueerd. Er heeft in de school een zware brand gewoed die tegen de middag onder controle was. De Finse regering heeft besloten vanmiddag in spoedzitting bijeen te komen.

Tuusula

Dit voorval doet meteen terugdenken aan de schietpartij op 7 november vorig jaar in een school in het Finse Tuusula. Toen schoot de 18-jarige Pekka-Erik Auvinen zes scholieren, de directrice en een verpleegster dood alvorens zelfmoord te plegen.

Ook op YouTube

Net zoals Auvinen plaatste de vermoedelijke schutter van Kauhajoki filmpjes van zijn schietoefeningen op de videosite YouTube. Matti Juhani Saari hanteert in die filmpjes een Walter P22 op een schietstand. De man is door internetgebruikers als de dader geïdentificeerd, maar officiële bevestiging van die identificatie is er niet. In zijn bijhorend profiel noemde de man zich naar de Duitse gothicband en zijn geboortejaar 'Wumpscut86'. Omtrent zijn hobby's vermeldde hij "computers, wapens, seks en bier". Heavymetal behoort tot zijn geliefde muziekgenres.

Filmpje
Nog enkele uren voor de schietpartij heeft de man zich aangemeld op YouTube. Het filmpje is hieronder te bekijken, al kunnen de beheerders de clip van de man snel verwijderen. Op de Nederlandse website dumpert.nl is er nog wel een filmpje te zien. (afp/dpa/novum/eb/adv)

In de school brak ook brand uit.
In de school brak ook brand uit.
De politie zette overvalwagens in.
De politie zette overvalwagens in.