Schutter die 17 doden maakte op school in Parkland blijkt plots begunstigde van verzekeringspolis van bijna miljoen dollar

Nikolas Cruz tijdens een hoorzitting eerder deze maand.
Photo News Nikolas Cruz tijdens een hoorzitting eerder deze maand.
Nikolas Cruz (20) – de jongeman die beschuldigd wordt van de dodelijke schietpartij in de Marjory Stoneman Douglas High School in Parkland, Florida – heeft een fiks geldbedrag toegekend gekregen. Zijn moeder – die eind 2017 overleed – had een levensverzekering afgesloten en nu blijken Nikolas en zijn broer Zachary (19) elk aanspraak te maken op de helft van een bedrag van 864.929 dollar of 776.466 euro.

Het nieuws kwam gisteren aan het licht, toen het pro-Deoadvocatenkantoor dat de verdediging van Cruz op zich neemt aan de rechter vroeg om van de zaak te worden gehaald. Het kantoor zegt dat het de jongeman niet meer kan verdedigen omdat hij niet meer onbemiddeld is.

Boeien

Nikolas Cruz trok op 14 februari vorig jaar naar een middelbare school in Parkland en schoot daar 14 leerlingen en 3 personeelsleden dood. 17 anderen raakten gewond. Hij werd in de boeien geslagen terwijl hij uit de school wegvluchtte en zit sindsdien in de cel.


Hij kreeg een pro-Deoverdediging omdat hij zelf geen advocaat kon betalen. Gerechtsdocumenten meldden dat hij beschikte over ongeveer 900 euro cash en 2.000 euro in Microsoftaandelen. Er was wel sprake van een erfenis van zijn overleden ouders Lynda en Roger, waar hij begunstigde van kon zijn, maar er werd toen gewag gemaakt van een levensverzekering van ‘maar’ 22.500 euro. (lees hieronder verder)

Nikolas Cruz voor de aanslag.
Instagram Nikolas Cruz voor de aanslag.
Cruz bij zijn aanhouding, net na de feiten.
RV Cruz bij zijn aanhouding, net na de feiten.

Volgens zijn pro-Deoadvocaten moest Cruz ondanks dat vooruitzicht als “effectief onbemiddeld” worden aanzien. Het geld was immers nog niet uitgekeerd. “Het is mogelijk dat hij op zeker moment de begunstigde wordt van de nalatenschap van zijn overleden moeder, maar die procedure is nog aan de gang”, klonk het. “Het is niet duidelijk of hij het geld uiteindelijk zal krijgen of niet.”

Gisteren bleek dat het geld wel degelijk is toegekend en dat het om een veel groter bedrag gaat dan oorspronkelijk gedacht. “We hebben ontdekt dat Nikolas Cruz op 23 april 2019 de helft van een levensverzekering van 776.466 euro toegekend kreeg”, aldus zijn verdediging. (lees hieronder verder)

REUTERS

Het is onduidelijk hoe het nu verder moet met het dossier. Want naast het moordproces loopt er ook een burgerlijke procedure, die aangespannen is door de families van de slachtoffers. “Hun advocaten zullen de rechter vermoedelijk vragen om het geld te bevriezen”, aldus Howard Finkelstein – een van de pro-Deoadvocaten van Cruz – in de krant The Washington Post. “De nabestaanden hebben immers recht op een geldelijke schadevergoeding. Dan blijft Cruz wel onbemiddeld.”

Plicht

Volgens Finkelstein was het “de wettelijke en morele plicht” van zijn kantoor om de rechter van de nieuwe ontwikkeling op de hoogte te brengen. De rechter moet nu beslissen wat er verder moet gebeuren. Verwacht wordt dat dit de zaak zal vertragen. Een startdatum van het proces was er nog niet, maar er werd eerder dit jaar over volgend jaar gesproken. (lees hieronder verder)

Photo News

Cruz wordt beschuldigd van 17 moorden met voorbedachte rade en 17 pogingen tot moord. Volgens de politie bekende hij de feiten kort na zijn arrestatie.

Zijn verdediging bood aan om Cruz tijdens het proces schuldig te laten pleiten in ruil voor een levenslange celstraf zonder de mogelijkheid om vervroegd vrij te komen, maar het Openbaar Ministerie ging daar niet op in en zal de doodstraf vragen. In Florida wordt die nog altijd uitgevoerd.

Biologische moeder

Nikolas en Zachary hebben dezelfde biologische moeder en werden toen ze nog heel klein waren geadopteerd door Roger en Lynda Cruz. Roger stierf in 2004 aan een hartaanval, Lynda bezweek in november 2017 – enkele maanden voor het bloedbad – aan een longontsteking. Ze liet haar jongens achter onder voogdijschap van een voormalige buur.

Zachary woont momenteel in Virginia bij Mike Donovan en Richard Moore, de stichters van Nexus Services, een bedrijf dat borgsommen aflost.

Daags na de schietpartij werd een wake gehouden.
Photo News Daags na de schietpartij werd een wake gehouden.
AP
Op de eerste verjaardag van de aanslag eerder dit jaar werden bloemen neergelegd bij een gedenkteken op de campus van de getroffen school.
REUTERS Op de eerste verjaardag van de aanslag eerder dit jaar werden bloemen neergelegd bij een gedenkteken op de campus van de getroffen school.12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • stijn mertens

  Dat ze het maar wettelijk allemaal rond krijgen voor hij veroordeeld wordt en eventueel terechtgesteld wordt. Anders is de broer de enige begunstigde van de erfenis en kunnen ze allemaal fluiten achter een schadevergoeding.

 • Filiep Lapeire

  Verdelen onder de slachtoffers!!! Dan kan hij nog eens goed bezinnen over wat hij gedaan heeft in de gevangenis en zien hoe zijn leven er had kunnen uitzien!!!

 • Alexander Van Damme

  Rijk? De helft van 800K? Da's ok maar rijk? Dan ben ik over 7 jaar ook rijk na mijn afbetaling. Kom zeg.

 • Koen Van Bael

  Ik zie het probleem niet. Wettelijk heeft hij gewoonweg recht op dit geld.

 • jean vandenberghe

  Verdeel het geld onder de nabestaanden van de slachtoffers, opgelost