Schutter Charleston kon zijn wapen kopen door fout FBI

AFP
De man die in juni negen mensen doodschoot in een kerk in de Amerikaanse stad Charleston, had helemaal geen wapen mogen kopen. Hij kon er echter toch aangeraken door een fout van de FBI.

De 21-jarige Roof was enkele weken voor het bloedbad in de kerk in South Carolina opgepakt wegens drugsbezit. Roof bekende schuld. De FBI deed een antecedentenonderzoek toen Roof later een vuurwapen wilde kopen, maar bepaalde papieren waren na de arrestatie niet goed ingevuld. Daardoor kreeg de FBI het arrestatierapport nooit onder ogen.

Na drie dagen had de FBI niet genoeg informatie om de aankoop van het vuurwapen goed of af te keuren, waardoor de toestemming automatisch werd afgegeven.

De FBI bracht de fouten vandaag naar buiten. "We zijn er ziek van dat dit is gebeurd. Konden we de tijd maar terugdraaien'', aldus FBI-directeur James Comey.

Roof wordt vervolgd voor negen moorden en drie pogingen tot moord. Als hij wordt veroordeeld, kan hij de doodstraf krijgen. Het Amerikaanse Ministerie van Justitie onderzoekt nog of ze Roof ook kunnen veroordelen voor racistisch geweld.

"We zijn er ziek van dat dit is gebeurd. Konden we de tijd maar terugdraaien."

FBI-directeur James Comey
Dylann Roof.
ANP Dylann Roof.

Manifest

Na de schietpartij verscheen het manifest van Roof op internet. Hij had het gepubliceerd op de website 'Last Rhodesian', een titel die verwijst naar het apartheidsregime in de oude Birtse kolonie Rhodesië.

In het manifest schrijft Roof dat zijn ogen geopend werden toen de zwarte tiener Trayvon Martin doodgeschoten werd door buurtagent George Zimmerman. Hij begreep niet waarom er zoveel aandacht aan de moord werd besteed. Roof bepleitte in zijn manifest onder andere segregatie in Amerika.

Voor de schietpartij koos hij Charleston, omdat het, naar eigen zeggen, de stad met de meeste geschiedenis in zijn staat was.