Schutter bloedbad Californië stak eerst huisgenoten neer

Bill Brown (links), sheriff van Santa Barbara County tijdens een persconferentie omtrent de 'massamoord'.
EPA Bill Brown (links), sheriff van Santa Barbara County tijdens een persconferentie omtrent de 'massamoord'.
De jongeman die vrijdagavond een bloedbad aanrichtte in de studentenwijk van Santa Barbara in Californië had kort daarvoor drie huisgenoten met een mes omgebracht. De Amerikaanse politie weet inmiddels dat het gaat om de 22-jarige Elliot Rodger, de zoon van de bekende Hollywoodregisseur Peter Rodger, die meewerkte aan 'The Hunger Games'.

Tijdens een persconferentie werd bevestigd dat Elliot Rodger drie mannelijke huisgenoten neerstak in zijn appartement, voor hij aan zijn dodelijke tocht begon. Na de steekpartij schoot hij twee studentes neer bij de campus van de universiteit van Californië, terwijl een derde persoon door meerdere kogels werd getroffen, aldus de sheriff van Santa Barbara, Bill Brown. De verdachte stapte vervolgens een delicatessenzaak binnen waar hij een student neerschoot.

Rodger heeft waarschijnlijk zelfmoord gepleegd. Hij werd met een hoofdwonde gevonden in een autowrak. Naast de zes slachtoffers raakten 13 mensen gewond. Acht van hen werden door meerdere kogels geraakt, vier werden door de verdachte aangereden en één persoon liep lichte verwondingen op.

Wapens legaal gekocht
De verdachte had volgens de sheriff nog heel wat ongebruikte munitie over toen hij dood werd aangetroffen in zijn auto. De wapens die vrijdag gebruikt werden, bleken "legaal gekocht" en waren geregistreerd onder zijn naam, aldus de sheriff.

De politie onderzoekt een video op YouTube, waarin Elliot te zien is, zittend achter het stuur terwijl hij gedurende zeven minuten vertelt over zijn eenzaamheid, zijn haat tegenover de wereld en zijn verbittering nadat hij werd afgewezen door meisjes.

Drie keer contact
De politie verklaarde verder dat de autoriteiten drie keer contact hadden met Rodger voor het gruwelijke incident. Op een bepaald moment zou Rodger de politie gebeld hebben omdat een van zijn kamergenoten kaarsen zou hebben gestolen. Een andere keer ging het om een check-up, aangevraagd door een familielid. "De agenten gaven toen aan dat alles ok was", verklaart de sheriff.

Rodger schreef in 141 pagina's tellend document dat hij bijna ontdekt was door de agenten. Hij vertelt ook dat hij blij is dat de politie zijn flat niet doorzocht omdat ze dan zijn wapens en papieren hadden gevonden.

Aangeslagen familie
Elliot Rodger is de zoon van Hollywoodregisseur Peter Rodger, die meewerkte aan 'The Hunger Games'. De familie van Elliot is zwaar aangeslagen en maakt haar medeleven over aan de families van de slachtoffers. "Elliot leed aan een hevige vorm van Asperger-syndroom en werd opgevolgd door verschillende specialisten", aldus de advocaat van de familie.

AFP
Elliot Rodger (22).
EPA Elliot Rodger (22).