Schulz: "Ik heb Tsipras aangemaand de anti-Duitse retoriek te staken"

Europarlementsvoorzitter Schulz en de Griekse premier Tsipras.
EPA Europarlementsvoorzitter Schulz en de Griekse premier Tsipras.
De voorzitter van het Europees Parlement, de Duitser Martin Schulz, heeft de nieuwe Griekse premier Alexis Tsipras de duidelijke boodschap overgebracht op te houden met zijn verbale aanvallen richting de Duitse bondskanselier Angela Merkel en haar regering. Hij maakte dat bekend dat in een stuk in de zondagseditie van Die Welt.

"De anti-Duitse retoriek van Tsipras is kortzichtig", klinkt het. "Ik heb hem dan ook aangeraden ermee op te houden. Het is tenslotte Duitsland dat, samen met andere landen, Griekenland zal moeten helpen."

De nieuwe Griekse regering, met het extreemlinkse Syriza van Tsipras als grootste partij, had na de verkiezingen van vorige zondag laten uitschijnen dat Griekenland een terugbetaling van de schulden niet zag zitten. Maar zaterdagavond liet Tsipras weten dat het land wel degelijk zijn schulden aan de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal terugbetalen. Wat de schulden bij Europese landen betreft rekent Tsipras op mildheid, maar Angela Merkel liet al weten dat er geen sprake kan zijn van een kwijtschelding van de Griekse schuld.