Schrijnend: Siamese tweeling kan Jemen niet uit voor behandeling en sterft

Abd al-Khaleq en Abd al-Rahim
Enex Abd al-Khaleq en Abd al-Rahim
In Jemen is een Siamese tweeling het slachtoffer geworden van de aanhoudende burgeroorlog. De jongens van drie weken oud moesten snel het land verlaten voor medische behandeling, maar alle hulp om de tweeling uit het oorlogsgebied te krijgen kwam te laat.

Abd al-Khaleq en Abd al-Rahim werden drie weken geleden geboren. Ze hadden een eigen hoofdje, ruggengraat, longen en hart, maar deelden het lichaam, lever en nieren.

Artsen in Jemen riepen de Verenigde Naties op om de kinderen te laten transporteren naar het buitenland, zodat ze medische hulp op maat konden krijgen. Door vijf jaar burgeroorlog is de medische zorg in het land tot een minimum herleid en kon de tweeling er niet geholpen worden.

Evacuatie naar het buitenland was erg moeilijk, omdat de luchthaven van hoofdstad Sanaa al vijf jaar gesloten is. Een Saudische organisatie probeerde tevergeefs nog om vervoer over de grond te regelen voor de kinderen, maar alle hulp kwam helaas te laat.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  Omdat venten het woord 'dialoog' niet kennen, sterven gezond geboren kinderen van de honger. Je moet maar durven. Deze tweeling was al wat sneller tot de dood veroordeeld. En de Saoudi's wilden nog iets doen ? 't Zal wel!

 • Filip Van Caeneghem

  Dominiek en Gerd, jullie hebben ongetwijfeld gelijk, maar misschien bevat dit artikel nog een onderliggende gedachte (een soort van 2de laag) die je moet ontdekken, namelijk het feit dat het verstrekken van belangrijke medische hulp niet kan/vrijwel niet mogelijk is in bepaalde omstandigheden. Als ik hier voor een ingreep naar het ziekenhuis zou moeten, dan ben ik er vrij gerust in dat er niet alle momenten een bom zal inslaan...

 • Dominiek De Wulf

  Los van alle emoties is het misschien best dat deze tweeling snel gestorven is. Wat voor miserie stond hen nog te wachten en indien ze toch naar het buitenland konden gebracht worden is de kans bijzonder klein dat eventuele ingrepen succesvol zouden geweest zijn. Sommige dingen zijn nu eenmaal zoals ze zijn. Het mensdom kan niet alle fouten van de natuur tot een succes ombouwen.... jammer, maar zo is het nu eenmaal....

 • Gerd Peeters

  Voor één van de twee kwam alle hulp zowiezo te laat, want ze hadden maar één lichaam.