Schrijfster verklikt op Twitter medewerkster die in metrostel ontbijt en dreigt nu zelf contract te verliezen

Natasha Tynes.
LinkedIn Natasha Tynes.
Schrijfster Natasha Tynes is plots wereldberoemd. Niet voor haar boeken, maar voor een tweet die op sociale media als racistisch bestempeld wordt. Tynes verklikte op Twitter een zwarte medewerkster van de Metro in Washington die in een treinstel aan het eten was. Haar uitgeverij uit Los Angeles wil nu het contract met haar opzeggen.

De controversiële tweet die Natasha Tynes de wereld instuurde, was deze: “Als je ‘s morgens aan het pendelen bent en je een Metro-medewerkster in uniform ziet eten op de trein. Ik dacht dat we niet mochten eten op de trein. Dit is onaanvaardbaar. Ik hoop dat de metromaatschappij zal reageren. Toen ik het personeelslid ermee confronteerde, zei ze: ‘Bemoei je met jezelf’.”

Het geviseerde personeelslid van de Washington Metropolitan Area Transit Authority (WMATA) was een zwarte vrouw die vrijdag in een treinstel aan het ontbijten was. Natasha Tynes, een Jordaans-Amerikaanse auteur, zag dat en tweette een foto met bovenvermeld bijschrift. Maatschappij WMATA reageerde op de tweet, bedankte Tynes voor haar opmerkzaamheid, vroeg meer details en maakte een verslag op.

Het klopt dat je in metrostellen niet mag roken, drinken of eten. Maar Tynes kreeg op sociale media de wind van voren omdat ze het ontslag van een zwarte medewerkster nastreefde. Daarop haalde Tynes haar tweet weg en bood ze haar verontschuldigingen aan.

Niet voldoende voor Rare Bird, haar distributeur uit Los Angeles, die haar tweet omschreef als “echt verschrikkelijk”. In een verklaring stelde Rare Bird: “We vinden dit onaanvaardbaar en hebben geen zin om ons in te laten met iemand die denkt dat het aanvaardbaar is om de veiligheid en de job van iemand op die manier op het spel te zetten”. 

Rare Bird kondigde verder aan Tynes’ boek ‘They Called Me Wyatt’ niet langer te verdelen en riep haar uitgever, California Coldblood, op om “andere gepaste maatregelen te overwegen”. Waarop de uitgever tweette: “We keuren haar acties niet goed”. California Coldblood specifieerde niet of ze het contract met Natasha Tynes zouden opzeggen, maar schreef wel: “Samen met onze verdeler bekijken we wat de volgende gepaste stappen zijn”.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Anthony Vandooren

  Klikken is zwak, echter, racisme is totaal niet van toepassing in dit verhaal

 • piet devlieger

  Ze heeft bewust die vrouw die zat te eten op de metro willen beschadigen. Dat is smerig en laf en heeft niets met racisme te maken. Hopelijk zegt haar uitgeverij haar contract op, dan weet ze eens wat het is om zo aangepakt te worden.

 • Walter Claeys

  Nergens in haar boodschap te zien dat ze specifiek het heeft tegen een Zwarte Vrouw - tegenwoordig met hoofdletter te schrijven blijkbaar. Zij heeft het over een personeelslid dat op de trein zit te eten, wat VOOR IEDEREEN verboden is. Als het nu al toegelaten is om een verbod aan je laars te lappen omdat je een Zwarte Vrouw bent, dan zitten we echt zwaar op het verkeerde spoor!

 • Jan De Korte

  Nergens in haar tweet dat het om een zwarte gaat. Wat is hier racistisch aan? Had een blanke geweest was er niets gebeurd. Het is ver gekomen.

 • Dietrich Van Helder

  Blijkbaar vinden bepaalde mensen plezier in het feit dat ze met hun smartphone beelden kunnen vastleggen om iemand in een slecht daglicht te plaatsen. En om dan meteen over ontslag beginnen dreigen. Echter het racistische is door anderen ingefluisterd. Omdat het over een zwarte dame ging werd er blijkbaar meteen van uitgegaan dat die schrijfster een racist is. Spijtig dat een kritiek op een kleurling niet als kritiek maar meteen als racistisch wordt bestempeld.