Schotten stemmen op 18 september 2014 over onafhankelijkheid

Schotse eerste minister Alex Salmond
AFP Schotse eerste minister Alex Salmond
De Schotten mogen hun stem uitbrengen over de onafhankelijkheid in een referendum op 18 september 2014. Ze zullen de vraag 'Moet Schotland een onafhankelijk land zijn?' met ja of nee kunnen beantwoorden. Dat maakte de Schotse eerste minister Alex Salmond vandaag bekend.

De Schotse regering spreekt van een "historische dag" maar de oppositie vindt dat de Scottish National Party (SNP) de kiezers te lang in het ongewisse heeft gelaten. De datum van het referendum moet nog goedgekeurd worden door het Schotse parlement, maar dat is slechts een formaliteit aangezien de SNP daar een meerderheid heeft.

De Schotse regering will ook 16- en 17-jarigen laten meestemmen over de onafhankelijkheid. De Schotse ministers publiceren later dit jaar een rapport waarin ze hun standpunten voor de Schotse onafhankelijkheid uiteenzetten. Ze hopen dat een ja-stem van de Schotse kiezers hen zal toelaten om de Schotse natuurlijke rijkdommen in te zetten om van Schotland een sterkere natie te maken. De oppositie is niet overtuigd, zij denken dat Schotland beter af is als onderdeel van het Verenigd Koninkrijk.