Schotten steken stokje voor versoepeling van Britse wet op de vossenjacht

De Ashford Valley Fox Hunt gaat van start onder luid applaus in Tenderten, Kent, Groot-Brittannië.
AFP De Ashford Valley Fox Hunt gaat van start onder luid applaus in Tenderten, Kent, Groot-Brittannië.
Een voor morgen voorziene stemming in het Britse parlement over het aanpassen van de wetgeving over de vossenjacht is uitgesteld. Het parlement in Londen moet beslissen of binnenkort in Engeland en Wales weer de vossenjacht bedreven mag worden met een hele meute honden.

De huidige, tien jaar oude wetgeving, bepaalt dat jagers in Engeland en Wales nog slechts twee honden mogen inzetten bij de jacht op de rosse kippendief. Voorts mogen de honden hun prooi ook niet meer doodbijten; de vos moet door de jager gedood worden.

De tweede bepaling geldt ook voor Schotland, behalve dan dat de Schotten meer honden mogen inzetten. De Britse regering wil nu de Engelse en Welshe wet aan de Schotse aanpassen.

De stemming is evenwel opgeschort omdat de 56 afgevaardigden van de SNP, de Scottish National Party, met een veto dreigen, waardoor het voorstel nagenoeg kansloos wordt. Waarom de Schotten tegen het plan zijn, hoewel het voor hen geen belang heeft, is niet meteen duidelijk: de SNP heeft de gewoonte zich niet te bemoeien met wetgeving die hun eigen Highlands niet aangaan.