Schotten pleiten opnieuw voor onafhankelijkheid

Eerste minister van Schotland Nicola Sturgeon
EPA Eerste minister van Schotland Nicola Sturgeon
Aanhangers van een onafhankelijk Schotland lanceren vandaag een nieuwe campagne voor een tweede referendum over de afscheiding van het Verenigd Koninkrijk. De organisatoren hopen de Schotse woede over de brexit te kunnen benutten.

De Schotten hebben de onafhankelijkheid in 2014 afgewezen. Maar ze hebben bij het referendum in 2016 ook gestemd om in de Europese Unie te blijven, toen Engeland en Wales hebben besloten te vertrekken. Volgens opiniepeilingen staat 45 procent van de bevolking op dit moment achter een onafhankelijk Schotland.

Het initiatief Voices for Scotland hoopt met de campagne steun van 50 tot 60 procent van de Schotten voor afscheiding te krijgen. De lancering komt een dag nadat Nicola Sturgeon, de eerste minister van Schotland, heeft gezegd dat het land zich voor mei 2021 gaat voorbereiden op een tweede referendum over onafhankelijkheid.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Christine Laevers

    Die hadden al eeuwen geleden onafhankelijk moeten zijn. In 2014 hebbenz e hun kans gemist. Altijd gaan voor onafhankelijkheid, zeg ik maar.