Schotse Tory-leider Ruth Davidson neemt ontslag: “Wil dichter bij mijn familie zijn”

Ruth Davidson op een persconferentie na de aankondiging dat ze ontslag neemt als leidster van de Schotse afdeling van de Britse Conservatieve Partij.
AP Ruth Davidson op een persconferentie na de aankondiging dat ze ontslag neemt als leidster van de Schotse afdeling van de Britse Conservatieve Partij.
Ruth Davidson heeft vandaag haar ontslag als leidster van de Schotse afdeling van de Britse Conservatieve Partij aangekondigd. Ze maakte de beslissing bekend via Twitter. Het ontslag komt er een dag nadat premier Boris Johnson bekendgemaakt heeft dat hij de werkzaamheden van het parlement in Londen enkele weken laat opschorten.

Het is een publiek geheim dat Davidson het fundamenteel oneens is met de brexit-aanpak van Johnson. Zo voerde ze in 2016 campagne tegen de brexit, en nu weigert ze een ‘no deal’ te steunen. Toch had ze naar eigen zeggen al voor Johnsons beslissing om het parlement tijdelijk buitenspel te zetten voor zichzelf uitgemaakt dat ze een stap opzij zou zetten.

“Wil dichter bij mijn familie zijn”

In de ontslagbrief die ze online plaatste, verwijst Davidson ook naar haar familie. De wetenschap dat er in 2021 Schotse verkiezingen worden georganiseerd en de komende weken of maanden misschien ook Britse parlementsverkiezingen, deed haar de knoop doorhakken. “Het idee om honderden uren weg te moeten zijn van mijn thuis en mijn familie vervult me met afgrijzen.”

Het ontslag van de populaire Davidson, die wel aanblijft als lid van het Schots parlement, wordt beschouwd als een klap voor de Tories.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.