Schotse rechtbank wijst dwangmaatregelen tegen Johnson af

Photo News
Een Schotse rechtbank wil vooralsnog niet dreigen met dwangmaatregelen tegen de Britse premier Boris Johnson om te vermijden dat hij het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober zonder akkoord uit de Europese Unie zou halen. Dat berichten Britse media.

Het Britse parlement keurde vorige maand een wet goed die Johnson verplicht om uitstel van het vertrek aan te vragen indien de premier tegen 19 oktober geen akkoord over de boedelscheiding met de EU kan voorleggen. Johnson verzekerde dat hij de wet zou naleven, maar tegelijkertijd blijft hij herhalen dat hij zijn land hoedanook op 31 oktober uit de EU zal halen. 

De uitlatingen doen tegenstanders van de brexit vrezen dat Johnson nog een juridisch achterpoortje uit de mouw zal schudden. Ook zakenman Dale Vince, advocaat Jo Maugham en parlementslid Joanna Cherry vertrouwden het zaakje niet en trokken naar de Schotse rechtbank om garanties af te dwingen dat de eerste minister effectief uitstel van de brexit zal vragen. 

“Dwangbevelen niet nodig”
Het Court of Session in Edinburgh wees hun verzoek vandaag echter af. Uit ingediende regeringsdocumenten blijkt immers dat Johnson effectief in een brief om uitstel van de brexit zal vragen. Volgens Lord Pentland kan er dan ook "geen twijfel over bestaan" dat de premier ermee instemt dat hij de wet zal naleven en zijn "dwangbevelen" niet nodig. 

Maugham kondigde vandaag op de Britse openbare omroep BBC aan dat hij beroep gaat aantekenen tegen de beslissing.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Rudo Van Leuven

    Na de voltooiing van de Brexit zal er iemand moeten aangesteld worden om de slappe afgang van Johny te stelpen.

  • Frans Peeters

    binnen 14 dagen zullen we wel beseffen dat WIJ niet klaar zijn

  • FRIEDA VAN KEYMEULEN

    Lijkt me logisch. Hij heeft de wetsovertreding nog niet begaan. Pas als hij daarme actief bezig is kan men hem een dwangsom opleggen voor iedere dag dat hij zijn orders niet terugneemt of tot een gevangenisstraf verordelen. Hij zal wel onmiddellijk een 2de brief achternasturen, zeggende dat hij het niet ernstig meende. Het is geweten dat hij deze vuile truc zal overwegen.