Schotse premier wil in 2020 nieuw referendum over onafhankelijkheid: “Brexit is een ramp”

Nicola Sturgeon.
REUTERS Nicola Sturgeon.
Schotland zal volgend jaar een nieuw referendum houden over de onafhankelijkheid. Dat heeft de Schotse premier Nicola Sturgeon (Scottish National Party, SNP) vandaag gezegd. Dat nieuwe referendum is nodig omdat Schotland tegen zijn wil uit de EU zal verdwijnen. "Brexit is een ramp", zei Sturgeon in haar toespraak voor het jaarlijkse congres van de SNP in Aberdeen. "We weten niet of het Verenigd Koninkrijk al dan niet zonder deal uit de EU zal stappen, maar we weten dat geen van die opties in het belang van Schotland is."

Een brexit zonder deal is voor Sturgeon ondenkbaar. "Maar een deal zoals Boris Johnson die voorstelt, zou niet veel beter zijn", aldus Sturgeon nog. Omdat de brexit doorgevoerd wordt tegen de wil van Schotland in heeft Edinburgh een "ijzersterk mandaat voor een onafhankelijkheidsreferendum".

Sturgeon wil volgend jaar een referendum organiseren. Volgens de SNP-leidster is de steun voor onafhankelijkheid aan het groeien. "We bereiden ons voor", aldus nog Sturgeon. In april zei de Schotse premier nog dat ze een tweede referendum wil houden binnen de twee jaar als Londen uit de EU stapt.

55 procent pro
In het eerste referendum in 2014 stemde 55 procent van de Schotten ervoor om bij Groot-Brittannië te blijven. Bij het brexitreferendum van 2016 stemde 62 procent van de Schotten voor 'remain', tegenover 48 pct van alle Britten.

Londen kan volgens Sturgeon niet weigeren om het referendum te houden. Een woordvoerder van de Britse premier Boris Johnson herhaalde dat hij zich tegen een nieuw referendum verzet. “Zo'n stemming mag niet te vaak gebeuren”, klinkt het.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • stefan crama

  De Brexit is wel degelijk een ramp ondanks een aantal idioten die het omgekeerde beweren. Voor de EU maar vooral voor het VK. Duizenden afspraken, regels, wetten en andere vervallen op gebied van handel, veiligheid en zoveel meer. De ramp is eigenlijk niet te overzien.

 • leppens victor

  Zoals Mr.Devlieger aanhaalt,wie gaat hun jaarlijks deficiet dat in de miljarden pond loopt betalen? De europese belastingsbetaler? Van hoogmoed gesproken. mvg.

 • Roger Deprez

  Het is het moment voor de Schotten als ze van die eigenwijze Britten willen af geraken.

 • piet devlieger

  Brexit is geen ramp, Nicola Sturgeon is een ramp. Wie een beetje de Engelse politiek volgt twijfelt daar geen seconde aan. Zij wil het liefst van al een onafhankelijk Schotland maar zonder de centen van de Britten zouden ze weer in het stenen tijdperk zitten.

 • Lilianne Van Neylen

  Gaat Schotland en zijn politici dan de weg op van Catalonië? Dat belooft!’