Schotse premier waarschuwt voor "gevaarlijke" no-dealstrategie van Boris Johnson

Nicola Sturgeon (R) beschuldigt de Britse premier Boris Johnson (L) ervan een brexit zonder akkoord na te streven.
EPA Nicola Sturgeon (R) beschuldigt de Britse premier Boris Johnson (L) ervan een brexit zonder akkoord na te streven.
De Schotse eerste minister Nicola Sturgeon heeft de nieuwe Britse premier Boris Johnson ervan beschuldigd een brexit zonder akkoord na te streven. Dat verklaarde Sturgeon na een officieel bezoek van Johnson aan Schotland.

"Achter alle bluf en poeha schuilt een regering die gevaarlijk is. Het pad dat bewandeld wordt is gevaarlijk, voor Schotland maar ook voor het volledige Verenigd Koninkrijk", deelde Sturgeon na afloop van haar gesprek met Johnson mee.

"Dit is een regering die een no-dealstrategie hanteert, hoe fel ze dat in het openbaar ook ontkent", deelde de eerste minister van Schotland nog mee aan de journalisten. "Hij zegt dat hij een akkoord wil met de EU. Maar het is absoluut onduidelijk hoe hij vanuit zijn huidige positie van hardliner tot een akkoord denkt te komen." 

No-deal

Johnson heeft aangekondigd dat Groot-Brittannië de EU op 31 oktober hoe dan ook zal verlaten, desnoods zonder akkoord. Johnson verwerpt het echtscheidingsakkoord dat zijn voorganger Theresa May met de EU had gesloten had. Hij zegt wel werk te willen maken van een nieuw akkoord, hoewel de Europese Commissie al heeft meegedeeld dat ze geen nieuwe onderhandelingen wenst.

De zaak ligt erg gevoelig in Schotland, dat zich in 2016 bij het referendum uitgesproken had tegen de brexit. 

Bezoek aan Schotland 

Bij zijn aankomst aan het Bute House in Edinburgh, de ambtswoning van de Schotse premier, werd Boris Johnson uitgejouwd door een groep manifestanten. Aanhangers van de Schotse onafhankelijkheid en tegenstanders van de brexit waren samengekomen voor die actie. Na afloop van het urenlange gesprek tussen Johnson en Sturgeon, heeft de Britse eerste minister het gebouwen via een uitgang aan de achterzijde verlaten. 
16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Francis Goemaere

  Geen paniek ; grenzen zijn geen eeuwige overeenkomsten. Zie naar de USSR en Joegoslavië. Eigenlijk is geen enkel land is een finaliteit. Was dus niet is kan/zal nog komen.

 • peter destoop

  @ leppens victor. de schotten vragen niet liever om onafhankelijk te zijn. Ze zijn voorgelogen voor het referendum.

 • annie dupont

  leppens victor : de schotse olie ? blijkbaar net omgekeerd ontvangt engeland heel veel van schotland . korrekte informatie is nog altijd belangrijk . engeland zit in zwaar problemen als schotland mocht afscheiden !!!

 • ivan de ridder

  Boris Johnson had het bij voorbaat al verkorven door vroegere uitlatingen dat 1 het Schotse volk 'ongedierte' is en 2 ondenkbaar is dat ooit een Schot 1e minister zou kunnen worden. Ze hebben niet voor hem gekozen, hij heeft hun wel nodig om zijn plannen uit te voeren. 'You reap wat you sow.' UK is geen unie.

 • Gilbert Vermeersch

  Eens waren ze een wereldmacht, vandaag dreigt GB steeds kleiner te worden. Dat referendum gebouwd op leugens heeft veel duidelijk gemaakt, zoals “Verenigd” heeft nooit bestaan in het Britse koninkrijk.